Smilla med Mors rabarbercheesecake

Smilla med Mors rabarbercheesecake

I lördags var vi hemma hos min mor på middag. Det spelades kubb, sköts luftpistol och spelades sällskapsspel.

Som vanligt när man är hos mor så bjuds det på fantastiska kulinariska äventyr. Västerbottenpaj, matjessilltårta, chilikyckling, marinerad fläskfilé, hembakat hårdbröd, focaccia, sallad med rödbetor, ruccola och pinjenötter och mängder av annat smaskens.

Till dessert stod det rabarbercheesecake på menyn. Här poserar världens sötaste systerdotter Smilla med härligheten.

Mors Cheesecake med rabarberfyllning

8 stora bitar

Botten:
200 g digestivekex
100 g maryland cookies
80 g smör

Fyllning:
5 blad gelatin
350 g rabarberstjälkar
1, 5 dl strösocker
200 g cream cheese
3 dl gräddfil eller grekisk/turkisk youghurt
1 dl siktat florsocker

Sätt ugnen på 200°C.

Kläm fast ett bakplåtspapper i botten på en form med löstagbar kant, ca 22 cm.

Mixa kakorna till fina smulor tillsammans med smöret. Häll över i formen och pressa samman smulorna till en pajbotten. Grädda i ca 5 minuter.

Lägg gelatinet i blöt i kallt vatten.

Ansa rabarbern och skiva den tunt utan att skala den. Smält rabarbern på svag värme med 1,5 dl socker. Rör rör då och då så det inte fastnar i botten. Ta kastrullen från spisen, ta upp gelatinbladen och rör ner dem ett och ett i den varma rabarbern. Låt svalna.

Blanda färskosten med gräddfil/yoghurt och siktat florsocker. Rör ner i den avsvalnade rabarberkompotten.

Fördela på tårtbottnen och ställ i kylen i ca 4 timmar.

Dekorera med massor av jordgubbar och citronmeliss.

Vackert och smarrigt!

Tack Mor!

//FZ

Du kanske också gillar

  1. lena Sandsvik

    hej!
    det låter verkligen super gott.. är så trött på vanliga rabarberpajer.. detta måste testas..