Skogspanna & höstlöv

DSC_0026_3

Hösten har verkligen tagit ett ruggigt, men ack så vackert tag om naturen här ute på Djurgården. Överallt har den grå färgen börjat brytas upp av en otrolig mängd löv i gult och rött och man kan inte annat än njuta av den färgsprakande skala som bjuds upp.

Jag är ju själv en riktig sommarmänniska, men när de gula löven faller långsamt till marken och jag har en god gryta i planeringen för kvällens middag då mår jag bra. Riktigt bra. In med några vedträn i kaminen, lite myspys med Elvis och sen bär det av till byssan. 🙂

Vad handlar egentligen min vision LYXLAGAT om? Här kommer ett förtydligande: Jag skriver inte om lyxmat, Jag skriver om lyxtillvaro när maten lagas.

Missa inte Grenadinebloggen där den prisvinnande författaren Krister Larsson har skrivit en finfin krönika om varför, hur, när och var han pubguidebok blev till.

Untitled-1

Skogspanna

4 portioner

600g fläskfilé
2 gula lökar
200g kantareller
1 solovitlök
2 msk soja
1,5 msk viltfond
2 dl grädde
2 dl mjölk
2 msk lingonsylt
1 kruka timjan
Smör
Svartpeppar & eventuellt lite salt
Serveras med en grönsallad och kokt potatis
I kockens glas: Primátor Premium Dark (nr 1615)
I kockens öra: Dusty Springfield – In The Middle Of Nowhere

Detta ljuva, prisvärda, mörka öl är perfekt både för kocken och för matgästerna. Lite genialiskt bra sväng med Dusty är klockrent för stämningen i köket. Det finns en remix från sent 90-tal på denna låt som är super, men denna videon är ju helt oslagbar… :-)

Putsa fläskfilén ren från hinnor och fett. Skiva den sedan i 1 cm tjocka skivor. Skala löken och vitlöken och skiva båda dessa tunt, tunt.

Bryn köttet i smör i en stor gjutjärnsgryta. Lyft ur köttet och lägg det på ett fat. Dela svampen i mindre bitar och bryn den. Lägg den sedan på fatet. Till sist skall lök och vitlök brynas lätt. Blanda sedan ner köttet och svampen i grytan igen.

Peppra rejält. Slå på soja, fond, grädde och mjölk. Vänd varsamt runt och låt puttra i 10 minuter.

Klicka ner lingonsylt och strö över massa finhackad timjan. Smaka av. Mer salt? Kanske lite mer peppar? Servera direkt ur grytan tillsammans med kokt potatis och en fin sallad.

//Frederik


Du kanske också gillar

  1. Lisa

    Vilken härlig lövbild Frederik. Håller med, hösten är fantastisk! Ha en skön helg!

  2. Lisa

    Vilken härlig lövbild Frederik. Håller med, hösten är fantastisk! Ha en skön helg!

  3. Nebraska stable

    Kantareller är verkligen lyx. Bland det bästa som finns! Plockar du egna?
    Testat

  4. Nebraska stable

    Kantareller är verkligen lyx. Bland det bästa som finns! Plockar du egna?
    Testat

  5. frederik

    Hej på dig Lisa,
    Ja, visst blev det en bra bild. Hösten är ju så fin, så det gäller bara att ha kameran nära till hands… 🙂
    //Frederik

  6. frederik

    Hej på dig Lisa,
    Ja, visst blev det en bra bild. Hösten är ju så fin, så det gäller bara att ha kameran nära till hands… 🙂
    //Frederik

  7. frederik

    Hej NS,
    Om jag plockar själv? Öhhh, jag skulle vilja ljuga och säga ja. Ok med en lögn här? 😉 Nej, jag är usel på svampplock. Hittar inget förutom ett fint träd jag vill ta bild på eller möjligtvis en stig som jag undrar vart den leder… Som tur var så är hela min stora familj svampplockare. Jag får mina leveranser från Svärmor! 😀
    //F

  8. frederik

    Hej NS,
    Om jag plockar själv? Öhhh, jag skulle vilja ljuga och säga ja. Ok med en lögn här? 😉 Nej, jag är usel på svampplock. Hittar inget förutom ett fint träd jag vill ta bild på eller möjligtvis en stig som jag undrar vart den leder… Som tur var så är hela min stora familj svampplockare. Jag får mina leveranser från Svärmor! 😀
    //F