Skärgårdsmat är godast

Skärgårdsmat är godast

Det som i hemmet upplevs som okryddat, ofixat, olyxigt och otrixat kan i rätt miljö smaka som den underbaraste av måltider. Ett bröd på bakpulver, mjöl och vatten hemma vid kopparugnen där Skärgårdslimpor och Gotlansknutar så ofta bakas blir ju inte så imponerande, men samma bröd virat runt en pinne som man just skalat av barken på, grillat över en öppen eld vid vattenbrynet, en julikväll någonstans i skärgården smakar inget annat än livsglädje, tro mig.

Receptet är från Lyxlagat på grillen. Vill ni har ett magiskt fint öltips så kika här>>>

Skärmavbild 2010-07-08 kl. 07.56.38

Pinnbröd

Ca 10 små bröd

5 dl vetemjöl
1 tsk salt
2 dl kallt vatten
2 tsk bakpulver
Smör
I kockens glas: Eriksberg  (nr 1584)
I kockens öra: En fågel som kvittrar, ett vatten som kluckar & en sprakande brasa

Man behöver så klart pinnar till pinnbröd, så börja med att ta en långpromenad i skgen och ta med er en bra täljkniv. Pinnar på marken brukar det finnas gott om. Samla på er 10 stycken fina exemplar som är cirka 60 centimeter långa. Tälj av lös bark och småkvistar och tänd sedan kolgrillen eller brasan om ni så föredrar.

Gör ni brödet vid en picnic så är det toppen att blanda de torra ingridienserna i förväg. Ta en plastpåse och blanda  mjöl, bakpulver och salt där i.

När det börjar närma sig grillning så blanda ner det kalla vattnet och knåda det hela till en liten deg.

Dela upp degen i tio lika stora delar och rulla sedan ut bitarna till långa smala korvar. Vira dessa runt toppen av era fina pinnar.

Nu är vi redo att grilla. Finn bra glöd vid er brasa och grilla pinnbröden i cirka 10-15 minuter. När brödet är färdigbakat är det även serverat. Klicka lite smör direkt på det heta brödet och hugg in. Stor njutning i det sköna, gröna!

Du kanske också gillar

  1. Caroline o lilla Signe

    Tänkte bara passa på att önska Elvis grattis på 1-årsdagen såhär lite i förskott. Visst har det gått fort! Men sen var dom ju lite extra snabba ut våra småttingar… (Låg på neo tillsammans) S är fortfarande ganska liten (7,5 kg) men naggande god, såklart.
    Grattis från Åkersberga

  2. frederik

    Hej på er och tack så väldans! Kul att höra ifrån er, hoppas ni mår bra hela gänget och att livet rullar på som det ska! Hälsa hela familjen! 🙂
    //Frederik