Skärgårdsdrömmar & Prosciuttolindade sparrisknyten

Sommar.. Solen skiner.. Viken vid Ornö huvud ger perfekt vindskydd mot alla vindar. Suck… Det är lång tid kvar. Istället drar jag mig till minnes förra sommaren då jag och Marie puttrade runt i den vackra skärgården…

Vid just Ornö huvud skapades följande lyckobringare;

Prosciuttolindade sparrisknyten med citronhollandaise

4 portioner

1 knippe grön sparris
4 skivor prosciutto
4 kvistar rosmarin
jordnötsolja
Såsen
3 äggulor
1/2 msk pressad citron
1 msk vitt vin
100 g smör
1 msk färsk, finhackad persilja
salt & peppar
I kockens glas: Glenfiddich 12 Years (nr 440)
I kockens öra: Desmond Dekker – Israelites

Koka upp lite lättsaltat vatten i en kastrull. Bryt av och släng den nedersta, träiga biten på sparrisen. Blanchera sparrisen i ca 1-2 minuter.

Njut av den fantastiska whiskyn & digga den supersköna låten.

Lägg ut prosciuttoskivorna bredvid varandra och fördela sparrisen jämt. Lägg dit en rosmarinkvist på varje och pensla med jordnötsolja. Vira prosciutton runt sparrisen till fyra knippen.

Stänk i en matsked vin i en tom såskastrull och värm tillsammans med citronsaften tills det börjar sjuda.

Lägg äggulorna i en bunke. Krydda med salt och nymald peppar. Vispa gulorna hårt i 2 minuter. Häll sedan försiktigt citronsaften i en tunn, jämn stråle över äggulorna under kraftigt vispande.

Lägg sparrisen i en het stekpanna med lite olja och se till att prosciutton får en fin, krispig yta.

Smält smöret i såskastrullen på medelvärme. Det får inte bli brynt. När smöret smält, häll det försiktigt och långsamt över äggen i en tunn, jämn stråle under kraftigt vispande.

Värm såsen försiktigt utan att det kokar och smaka av med salt, peppar & citron. Känner du för det så vänd ner lite finhackad persilja.

Dra ur rosmarinkvisten ur sparrisen och servera med ett svalkande glas vitt vin.

Ojojoj vad trevligt livet kan vara! 😀

Sköt om er kära vänner.
//Frederik

Du kanske också gillar

  1. Ida

    åh snälla lägg inte ut såna här fina sommarbilder, får sen ångest att det är så långt kvar.
    låter verkligen smarrigt iaf!

  2. Ida

    åh snälla lägg inte ut såna här fina sommarbilder, får sen ångest att det är så långt kvar.
    låter verkligen smarrigt iaf!

  3. frederik

    Sorry, vill ju inte framkall ångest… 🙂

    //F

  4. frederik

    Sorry, vill ju inte framkall ångest… 🙂

    //F

  5. maria

    hej, ville säga att du inspirerar massor! dragonkycklingen är en favorit.. när kommer boken/böckerna ut?

  6. maria

    hej, ville säga att du inspirerar massor! dragonkycklingen är en favorit.. när kommer boken/böckerna ut?

  7. frederik

    Tack, tack, tack! 😀 .

    Första boken som går under det eminenta namnet ”Lyxlagat” släpps runt 1a maj 2009. Andra boken kommer att släppas i höst.

    Må väl!
    //F

  8. frederik

    Tack, tack, tack! 😀 .

    Första boken som går under det eminenta namnet ”Lyxlagat” släpps runt 1a maj 2009. Andra boken kommer att släppas i höst.

    Må väl!
    //F