Skånska familjen Zälls Kalops

31 Skånska familjen Zälls Kalops

Nedan följer mitt eget recept på kalops och jag kan glatt stoltsera med att jag till stor del är skåning så detta måste ju anses vara en riktigt genuin skånsk kalops. 🙂 Gjort av en skåning, med goda morötter & dessutom innehåller den utsökt öl och vi vet ju alla att skåningar gillar just det… öl… Och vilket öl jag har valt ut idag. Det släpptes som tillfällig gäst på bolaget igår och har testats med stor njutning. 🙂

Kolla även min andra blogg som idag går igenom Alsace – druvan, årgången..

Skånska familjen Zälls Kalops

4 portioner

800 g grytbitar av nöt (framdelskött)
10 st gula steklökar
2 st röda lökar
2 st morötter
5 kryddpepparkorn
10 vitpepparkorn
2 lagerblad
10 kvistar timjan
10 kvistar bladpersilja
1 tärning oxbuljong utrörd i 3 dl hett vatten
2 dl god öl
1 msk soja
1 msk maizena utrört i ½ dl cognac
Finhackad bladpersilja
Salt & nymald vitpeppar
Smör till stekning
Serveras med mjölig kokt potatis och inlagda rödbetorallt om mat,
I kockens glas: Hop Ottin IPA (nr 1590)
I kockens öra: Peps Persson – Sicket elände

Lägg er lergryta i vattenbad i 30 minuter.

Skala och skiva rödlök och morot. Skala även steklökarna och behåll dem hela. Blanda all lök med morötter och kött och salta och peppra lätt. Hetta upp lite smör i en stekpanna och bryn det hela i omgångar.

Lägg över godsakerna i lergrytan och häll på buljong, öl och soja. Bind ihop en bouqet garní av lagerblad, persilja och timjan med ett steksnöre. Tryck ner buketten mitt i grytan. Lägg även i pepparkornen.

Lägg på locket och ställ grytan i kall ugn. Sätt ugnen på 150°C och låt stå i cirka 80 minuter.

Koka under tiden potatis och ta fram hela inlagda rödbetor.

Rör ut maizena i cognac och häll över grytan när den är klar. Vänd varsamt runt i grytan ställ sedan tillbaka grytan i ugnen i ytterligare ca 10 minuter.

Ställ fram grytan på bordet tillsammans med kokt potatis och inlagda rödbetor. Strö över finhackad persilja och njut!

Du kanske också gillar

  1. Åsa/ En Sida Med Mat

    WOW…det var ingen dålig kalops!!!!
    Det där med att ha öl i måste jag testa nästa gång.
    Och cognac….shit vad gott det måste varit!!

  2. Åsa/ En Sida Med Mat

    WOW…det var ingen dålig kalops!!!!
    Det där med att ha öl i måste jag testa nästa gång.
    Och cognac….shit vad gott det måste varit!!

  3. Pip

    Den har grabben ar min ABSOLUTA favorit. Jag lyssnar och laser och njuter honom ofta, TOPPEN. Pip i Albuquerque, USA.

  4. Pip

    Den har grabben ar min ABSOLUTA favorit. Jag lyssnar och laser och njuter honom ofta, TOPPEN. Pip i Albuquerque, USA.

  5. Jimmy

    Testade precis kalopsen med min sambo denna fredag kväll och den var riktigt god, smakerna gick ihop perfekt och 80 + 10 min i ugnen räcker gott för att köttet ska hinna bli mört med ändå inte helt sönderkokt, rekommenderar denna rätt till alla, riktig festmåltid som inte alls är dyr att tillaga med tanke på kvalitén på maten! Mvh / Jimmy

  6. Jimmy

    Testade precis kalopsen med min sambo denna fredag kväll och den var riktigt god, smakerna gick ihop perfekt och 80 + 10 min i ugnen räcker gott för att köttet ska hinna bli mört med ändå inte helt sönderkokt, rekommenderar denna rätt till alla, riktig festmåltid som inte alls är dyr att tillaga med tanke på kvalitén på maten! Mvh / Jimmy

  7. Pernilla

    Tänker pröva göra den här i helgen och undrade om 150° funkar i varmluftsugn eller om man då ska sänka?

  8. lyxlagat

    Hej Pernilla,
    Jag kör alltid i varmluft så 150°C är perfekt!
    Stor lycka önskas! 🙂
    //Frederik