Sjömansbiff i lergryta

Sjömansbiff

Här kommer en hälsning från Skellefteå där jag just nu sitter och vilar efter en god fruksot. Snart ska vi ut på stan, men tyvärr så är stan precis lika grå och regnig som Stockholm just nu. Ingen snö här inte…

Innan vi går in på dagens middagstips så vill jag skicka iväg er till Grenadinebloggen där 2 författare idag berättar om hur en Guinness ska serveras. Glädje!

Vi hade far & Lotta på besök på skutan för några dagar sedan och då bjöds det på en gammal goding. Eftersom lergryta är bland det bästa jag vet så kommer här ytterligare ett recept för just den sortens gryta. Även detta recept är taget från min lergrytebok. Hoppas ni testar och finner maten riktigt njutningsfull att både tillaga och äta! 😀

Sjömansbiff med Nils Oscar Rökporter

4 portioner

600 g framdel av nöt (bog, märgpipa, högrev)
600 g fast potatis
3 gula lökar
1 flaska Nils Oscar Rökporter (5 dl)
3 dl vatten
1,5 msk kalvfond
1 dl finhackad blad persilja
1 msk finhackad timjan
1 msk finhackad körvel
1 lagerblad
10 hela vitpepparkorn
2 msk japansk soja
2 msk smör
Saltgurka
I kockes glas lockar en liten Mackmyra – Rök, Svensk Ek (privat fat)
I kockens öra hörs Monica Zetterlund sjunga visan Ack, Värmeland Du Sköna

Blötlägg den vackra grytan i 30 minuter och njut av underbara Monica Zetterlund.

Skär köttet i strimlor och banka sedan lätt ut strimlorna till plattor med en köttklubba.

Skala lök och potatis. Skiva potatisen i 1 cm tjocka skivor och skiva löken mycket fint.

Hetta upp smöret i en stekpanna. Bryn löken och köttet. Ta sedan stekpannan från värmen.

Varva potatis, kött, och lök i lergrytan. Strö över lite timjan och körvel. Avsluta med ett lager potatis.

Vispa ur stekpannan med vatten och fond. Häll det hela i grytan. Häll även över 4 dl av den goda portern. Jag vet, det blir en dl över… Varsågod…

Slå på soja och lägg ner vitpepparkornen tillsammans med lagerbladet.

Lägg på locket och ställ grytan i ugnen. Sätt ugnen på 150°C och låt stå i 1 timme och 30 minuter.

Strö över finhackad persilja innan servering och avnjut med en kall pils, ett gott hembakat bröd och krispig saltgurka. Lyx i lera!

Du kanske också gillar

  1. Boel

    Länge sedan man käkade sjömansbiff! Kanske är dags att släpa fram lergrytan igen. Senast jag gjorde det gjorde jag efter ditt recept på kyckling i lergryta och det blev fantastiskt gott!

  2. Boel

    Länge sedan man käkade sjömansbiff! Kanske är dags att släpa fram lergrytan igen. Senast jag gjorde det gjorde jag efter ditt recept på kyckling i lergryta och det blev fantastiskt gott!

  3. Eva Britt

    Supergod!!! Jag lagade den till middag igår. Det blev en riktig fest