Sill till Påskbordet

Hej på er vänner,

Nu är det snart dags för att lägga in sillarna till påskbordet och här kommer två av mina klassiker. Den franska senapssillen vs den skånska. Ni behöver så klart inte välja, gör båda. De är magiskt goda. Den franska är stingig och dijonstark, den skånska är klassiskt söt med fin syra av vinäger och så klart dill. Löjligt gott helt enkelt!

fransk senapssill, senapssill, 5-minuterssill, inläggningssill, påskmat, påskbordet, påsksill, smörgåsbord, sill, frederik zäll

Fransk senapssill

1 pkt 5-minuters sill á 420g
4 msk gräddfil
3 msk majonäs
4 msk dijon
1 tsk vitvinsvinäger
1 tsk florsocker
2 krm colemans senapspulver
1 krm fint mortlad vitpeppar
I kockens glas: Pelforth Brune (import) – Frankrike
I kockens öra: Raphaël – Sixième Étage

Skär sillen i bitar stora nog att en suktande, längtande, hungrig matgäst ska kunna äta med största möjliga njutning. Det är ju det allt handlar om ändå. Njutning alltså …

Blanda ihop gräddfil, majonäs och dijon i en bunke. Rör ned vitvinsvinägern tillsammans med florsocker, senapspulver och vitpeppar. Den sistnämnde glädjespridaren ska vara mortlad till ett fint pulver.

Vänd ned de skurna sillbitarna varsamt och se till att det blandas väl.

Skeda över kärleksskapelsen i en glasburk. Täck med lock och låt sillen dra. Den blir som godast efter ett dygn, men fungerar även utmärkt att ätas omedelbums.

skånsk senapssill, senapssill, frederik zäll, lyxlagat, sill, 5-minuterssill, femminuterssill, inläggninssill, inlagd sill, påskmat, påskbord, påsksill, smörgåsbord

Skånsk senapssill

1 burk inläggningssill
1/2 dl senap (söt, icke grov)
1/2 dl grov skånsk senap
0,75 dl farinsocker
1 tsk vitvinsvinäger
1/2 dl rapsolja
1/2 dl finskuren dill
1/2 dl hackad salladslök
2 msk gräddfil
I kockens glas: Näsumaöl från Humletorkan i Näsum – Sverige
I kockens öra: Peps Persson – Sicket Elände

En läcker folköl med vackert ljust innanför den koppartonade flaskan tillsammans med Peps Persson fantastiskt svängiga musik är inte direkt ett elände, men att höra någon annan lycklig själ klaga på livet är helt klart underskattat, i alla fall när det gäller gubben Persson!

Låt sillen rinna av och torka den lätt med lite hushållspapper. Skär den i goda munsbitar.

Vänd med säker och lycklig hand ihop de två sorternas senap, gräddfil och vinäger i en stor bunke. Vispa därefter droppvis ner oljan under omrörande. Tillsätt även sockret, den fint skurna dillen och salladslöken skuren i tunna, tunna små skivor.

Smaka av såsen med salt och svartpeppar. Är den riktigt, rysligt god så är det ju bra! Vänd försiktigt ner sillen.

Låt sillen dra i en burk med tätslutande lock i ett dygn i kylskåpet innan glädjande förtäring.

Du kanske också gillar

  1. Marie Sjöbom

    Hej, farinsockret då, när ska det ner i receptet??!!

  2. Frederik

    Såg den missen, även missat i min bok med samma recept… Ajajaj… Vänd ner sockret direkt efter oljan… 🙂

    //Frederik

  3. Joakim

    Skånsk Senapssill

    Hej,

    En burk inläggningssill, Kan man ta t.ex Abbas inläggningssill, men skall man då göra en lag eller tar man sillen direkt från burken?

    Hälsningar

    Joakim

  4. Frederik Zäll

    Hej Joakim, Ska du göra min skånska senapssill så funkar Abbas inläggningssill finfint. Lagen som sillen ligger i när du köper inläggningssillen häller du bort. Skölj och torka av filéerna lätt efteråt. Eftersom detta är en krämig senapssill så gör du ingen lag utan den avrunna, sköljda och torkade sillen skärs i bitar och blandas ned i senapskrämen som du rör ihop enligt receptet. Lycka till!
    //F