Sill, sill, sill…

Hej vänner,

Vad säger ni..? Nu kör vi! Det är ju ändå Lucia. I morgon tänker jag fixa till årets första julskinka och på söndag är det mitt första julbord som står på schemat. Vi ska precis som i fjol avnjuta Waxholms Hotells julbord. Glädje!

Här kommer några klassiker i min värld. Sill, sill, sill…

Sillsallad

2 saltsillfiléer
3 inlagda rödbetor plus lite lag
3 kalla, kokta potatisar
2 äpplen
1 saltgurka
3 salladslökar
1 gul lök
svartpeppar
persilja

Börja med att skölja av sillfiléerna väl. Tärna därefter sillen i centimeterstora bitar. Ge rödbetor, potatisar, äpplen, saltgurka, salladslök och gul lök samma trevliga behandling och så visar det sig till sist att vi har kommit en väldigt bra bit på vägen till vår sillsallad. Ett helt gäng vackra små tärningar i olika finfina färger. Glädje!

Lägg alla tärningarna i en stor skål och blanda mycket varsamt runt. Krydda med lite peppar och ringla över några matskedar av lagen från de inlagda rödbetorna. Låt sedan hela glädjen dra i kylskåp någon timme.

Strö över finhackad persilja innan servering. En rejäl klick sillsallad på knäckebröd är helt magiskt gott!

Kryddsill

Fina smaker och toner av kryddpeppar och rosépeppar blandat med de söta och kryddiga nejlikorna och den malda ingefäran bjuder på en riktigt smakrik upplevelse. Supergott som ett alternativ till matjessillen eller kanske snarare ett tillskott. Gott är det hur som helst vänner. Njutning!

1 burk inläggningssill, 420g
1 dl 12% Winborgs ättika
1 dl socker
1,5 dl vatten
1 msk salt
20 kryddpepparkorn
ca 1 msk rosépepparkorn
3 lagerblad
2 tsk mald ingefära
1 tsk hela nejlikor
1 stor gul lök

Koka upp ättikssprit, vatten, socker och salt. Låt sjuda i 2-3 minuter och häll sedan över lagen i en bunke för att svalna helt.

Skölj sillfiléerna och skär dem i mindre bitar. Skala löken och skiva den fint.

Blanda kryddpeppar, rosépeppar, ingefära och nejlikor i en mortel och krossa kryddorna lite lätt.

Varva rivna lagerblad med sill, lök och kryddblandning i en glasburk och häll till sist över den kalla lagen. Låt dra i 2 dygn i kylskåp innan servering.

 

Du kanske också gillar