Shepherd’s Pie

I kväll kommer svärmor & Lasse tillsammans med Farbror Leif på besök för att på söndag fira vår lilla tvååriga prinsessa. Till denna fredagkväll tänkte jag laga en av mina nya favoriter, nämligen Shepherd’s Pie. Så magiskt gott. Kika in receptet nedan.

Glöm inte heller att titta på Överraskningen i kväll på SVT Barnkanalen kl 18.30 då jag fixar till en strandpicknick med lilla Felicia i det vackra Skånelandet.

shepherd's pie, lyxlagat, frederik zäll

SHEPHERD’S PIE

4 portioner

1 gul lök
1 pressad klyfta vitlök
smör
500 g nötfärs
2 msk vetemjöl
vatten
1 köttbuljongtärning
1 msk tomatpuré
kinesisk soja
salt & peppar
4 portioner potatismos
1 ägg

Sätt ugnen på 250°C.

Skala och hacka löken fint och fräs den i lite smör tillsammans med pressad vitlök tills de blir lätt genomskinliga. Ta upp löken.

Bryn och finfördela färsen i samma panna tills den blir vackert gyllene. Dra ned värmen något och lägg tillbaka löken.

Pudra över mjölet och blanda väl. Tillsätt därefter lite vatten. Det skall vara så pass mycket vatten att det blir som en inte alltför tjock gröt. Smula över buljongtärningen och rör ner tomatpuré, soja, salt och peppar. Smaka av.

Täck med lock och låt gå på svag värme i pannan i några minuter.

Lägg köttet i en ugnsfast form med höga kanter. Blanda ut ägget i potatismoset och spritsa det sedan i fint, ganska tätt rutmönster över köttet.

Gratinera pajen i ugnen tills moset fått fin färg. Det tar bara några minuter.

Du kanske också gillar

  1. Amanda

    Åt det för första gången när jag var i London förra året. Så himla gott! 🙂

  2. Cathy

    Hej Fredrik.sitter o läser din nya bok lergryt.
    Funkar det att sätta lergryta i varmluftsugn.den blir ju fort uppvärmd menar jag.mvh Cathy

  3. lyxlagat

    Hej Cathy,

    Absolut kan du använda varmluftsugn och lergryta tillsammans. Det gör jag! Dock så är det (oavsett ugn egentligen) så att alla ugnar uppför sig lite olika och lergrytor kan också variera en aning i olika modeller och tjocklekar så man får försöka komma ihåg ungefär hur just dina prylar uppför sig. Man måste ”lära känna” ugnen och grytan tillsammans. Efterhand kommer du att lära dig att kanske alltid lägga dig på 10 grader lägre ugnstemperatur eller att lägga på en handfull minuter på tillagningstiden till exempel.

    En annan faktor som man ibland missar att tänka på är temperaturen på råvarorna som också spelar in. Har man en tjock gryta, riktigt välkylda råvaror och en gammal ugn så tar det garanterat klart längre tid än om förutsättningarna är motsatta.

    Testa, lek och lär! 🙂

    Lycka till och återkom gärna med resultat, frågor eller tips!
    //Frederik

  4. Christina Battison

    Hej

    När det är nötfärs som ingrediens heter det Cottage Pie. Shepherds ska innehålla lammfärs:) Just for information…

    //Christina