Semla på fettisdagen

Frederik Zäll's hemmagjorda semla, Hetvägg

Semlor, jajamensan!

Hej goda läsare av den goda bloggen. Idag är det en stor dag, det är fettisdagen, då magen brukar bli lite extra stor av goda semlor… 🙂 Vi brukar testköpa några semlor dagarna innan och sedan baka själva när det väl gäller, men faktiskt så är det den present som pappa köper varje år som är höjdpunkten. Det finns ett bageri (som jag tyvärr inte har namnet på) som gör fullstora semmeltårtor. Det kanske är vanligt, men jag har bara sett denna variant. En tårta stor som en pizza och byggd precis som en vanlig semla som bara har förstorats några gånger. De gör den så otroligt fin och god, så det är faktiskt min favorit, alla kategorier av semla. Glädje! Hoppas pappa läser detta så han inte glömmer, heheh!

För några år sen så hörde jag att någon nämnt att det är hetvägg som gäller nu. Till svar kom – Oj då! Det kanske brinner, kolla om det är rök i trappuppgången!  Hahah, helt sjukt kul! 🙂

Semlor

ca 14 st

100g smör
3 dl mjölk
50g jäst
1 tsk kardemumma
1/2 tsk salt
1/2 tsk hjorthornssalt
1 dl socker
2 ägg
9 dl vetemjöl
Fyllning:
350 g mandelmassa
Mjölk
5 dl grädde
Pudra med florsocker & servera med het mjölk

I kockens glas skvalpar en fruktig Château du Breuil Calvados VSOP (nr 247)
I kockens öra sjunger José Feliciano – California Dreamin’

Frederik Zäll's hemmagjorda semla, Hetvägg 2

Ställ fram alla ingridienser så att de når rumstemperatur. Smula jästen i en bunke.

Smält smöret i en kastrull och häll i mjölk. Mät till 37°C. Häll ner jästen och rör om tills den lösts upp.

Stöt kardemumma i en mortel och tillsätt den tillsammans med salt, socker och ett ägg. Pudra ner lite av mjölet och hjorthornssalt och arbeta in i degen. Tillsätt resten av mjölet i omgångar och arbeta degen smidig. Använd assistent om ni har…

Jäs degen i 30 minuter under bakduk.

Vänd upp degen på ett bord och knåda rejält. Dela degen i 14 lika stora bitar och forma runda släta bullar. Lägg dem på bakplåtspappersbeklädda plåtar och jäs ytterligare 45 minuter.

Hetta upp ugnen till 225°C. Pensla bullarna med det andra ägget och grädda bullarna i ugnen i ca 10 minuter. Låt bullarna svalna.

Skär av ett ”lock” och gröp ett litet hål i varje bulle. Blanda inkråmet med mandelmassa och lite mjölk. Blanda tills det blir en härligt seg smet.

Fyll bullarna med smeten och spritsa över vispad grädde. Lägg på locket och sikta över florsocker.

Serveras givetvis med het mjölk en kall dag, alltså Hetvägg!

Vill ni kika på fler tips om semlor så kolla in bloggen Njutbart. Min käre bloggranne Fredrik Schelin skriver om bland annat fettisdagen och pannkakans dag. Även AlltOmMat.se har en hel del att säga om just semlor.

Great!

//Frederik

Du kanske också gillar