Rotfruktssoppa med fisk och räkor

Rotfruktssoppa med fisk och räkor

Jag har just läst igenom den finfina boken Receptfritt vilket jag tycker ni alla ska göra. Det är en trevlig, billig och lärorik liten bok med matlagningstips och annat smått och gott.

Bland annat så står det om hur man bäst får till en fisksoppa. Det står(som namnet antyder) inget om vilka ingridienser man skall ha eller så utan endast tips på hur man skall gå tillväga för bästa konsistens, smak och estetik. Veckans boktips… 😉

Rotfruktssoppa med fisk och räkor

4 portioner

1,5 dl grönsaksbuljong
1/2 kålrot
1/2 rotselleri
2 morötter
1 stor potatis
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
1 purjolök
500 g färsk koljafilé
200 g räkor med skal
1/2 dl grädde
2 dl Matyoghurt
Salt och vitpeppar
I kockens glas: Peter Lehmann Riesling 2006 (nr 84009)
I kockens öra: Dolly Parton – Down From Dover

Sätt ugnen på 200°C. Njut av Dolly. Låten finns med i ett antal olika versioner på flera skivor och alla är lika fantastiska. Min länk är en gammal liveupptagning värd att höras om och om igen. Till denna upplevelse serveras en finfin Riesling från downunder som skulle få Crocodile Dundee att rulla några extra varv i krokodilträsken av glädje.

Skala och skär rotsakerna i bitar. Koka dem mjuka i buljongen tillsammans med skalad klyftad gullök och hela skalade vitlöksklyftor. Krydda med lite vitpeppar.

Skala under tiden räkorna och ställ åt sidan. Skär koljan i stora tärningar.

När rotsakerna kokats mjuka är det dags att mixa soppan. Häll över det hela i en matberedare och mixa till slät soppa. Potatisen och de andra rotfrukterna fungerar som en perfekt naturlig redning till denna goda, goda soppa.

Jag valde att spara ca 2 dl buljong och några hela rotsaker omixade i en skål. Detta är bra då jag kan förändra soppans fyllighet i efterhand. Är den för tjock så slår jag på lite buljong. Är den för tunn så mixar jag ner lite mer rotsaker…

Tvätta, ansa och skiva purjolöken i 1/2 cm skivor. Låt sjuda i soppan.

Lägg koljan i en ugnssäker form, slå över 2 dl soppa över fisken och baka av i ugnen o ca 8 minuter. (Tills fisken är helt klar)

Slå grädden i soppan och vänd runt. Smaka av med salt och vitpeppar.

Lägg försiktigt upp fiskbitarna i portionsskålar. Slå över rotfruktssoppan, lägg på räkorna och toppa med en klick matyoghurt.

Så här gjorde alltså jag min soppa, men ni kan använda vilka ingridienser som helst på liknande tillvägagångssätt för att skapa er egen lyxlagade pjäs.

Lycka till och smaklig spis mina vänner!

//Frederik

Du kanske också gillar