Rökta Ribs

Hej vänner,

Idag har jag styrt upp och fixat till inläggen från igår så att man kan läsa från A-Ö i rätt ordning osv. Hoppas ni testar, detta var en av de godaste köttbitarna jag någonsin ätit. Helt fantastiskt!

Hälften av briketterna är tända. Hälften får antändas själva under resans gång.

weber smokey mountain lyxlagat

Några chunks av körsbärsträ & hickory ligger redo. Återkommer under dagen! 🙂

WSM lyxlagat

Röken är redo och monterad, inväntar nu rätt temperatur & några rejäla rökmoln! 🙂

WSM Lyxlagat

Då är spjällen på röken. Rejält rubbade med en fantastisk kryddblandning och massor av rök. Körsbär & hickory. Glädje!

WSM Lyxlagat

Nu får de ligga ostört i 90 minuter. Återkommer sen med fortsättningen. 🙂

En timme in i rökningen ser allt fantastiskt ut. Det bolmar på bra och temperaturen är stabil på ca 125 grader C tack var den smarta utformningen på min Smokey Mountain och vattenkaret som sitter just över briketthållaren. Skulle vattnet dunsta helt så fyller man bara på med varmt vatten, men det är ingen risk i denna vinterkyla…

WSM Lyxlagat

Då har det gått 90 minuter. Temperaturen ligger otroligt nog stabilt på 125 grader och det är dags att pensla mina spjäll med 5 delar äppeljuice, 2 delar äppelcidervinäger & 1 del olivolja. Locket på och ytterligare 90 minuter innan nästa check point! 🙂

WSM Lyxlagat

Ok, då var det dags för folie. Mina rubbade spjäll har nu legat på röken i cirka 125 graders värme i 3 timmar.

Dags för grillfolie. Jag har lagt mina spjäll i två separata foliepaket och hällt på några msk av äppeljuiceblandningen jag använde till pensling tidigare.

Temperaturen i röken är stadig på 125-130, men briketterna brinner bara i ca 4 timmar så jag har fyllt på med ett tiotal otända briketter. Får kanske fylla på med ett ytterligare ett gäng framöver.

Foliepaketen får ligga ostörda på röken i två timmar. Återkommer! 🙂

Ja, då var det dags. Jag har gjort en egen bbq-sås och penslar nu mina spjäll. Folien har jag kasserat och nu ska spjällen få ligga i 30 min under lock igen, sen är det dags för krubb! 🙂

Hela receptet på denna rätt kommer i min kommande bok om bbq, men här har ni i alla fall fått vara med ”live” en vända tillsammans med mig & min Weber Smokey Mountain. Grymt!! 🙂

WSM Lyxlagat

Yes, det ser ju helt otroligt fantastiskt ut!! Röken höll temperaturen 130 grader C nu när jag tog spjällen från gallret. Totalt 7 timmar från start till mål. Vilken makalös grej. Jag behövde aldrig lägga in fler briketter utan vattnet i pannan tillssmmans med mina briketter höll det hela i en helt perfekt värmenivå hela vägen. Overklig lycka!!!

Vill ni ha mer info om rökmetoder, tändningsmetoder, olika rökar, olika rökträ osv, Klicka er runt här…

Du kanske också gillar