Rökta räkor med aioli och dillabröd

abu-rök, lyxlagat & räkor

Hej vänner,

I går bloggade jag om dillabrödet och idag tänkte jag blogga om de rökta räkorna med aioli som vi serverade till det fina brödet.

Solens värmande strålar har tagit sig fram allt bättre trots att semestern är förbi och augusti vänder sig sakta mot september med stafettpinnen. Vi är dock inte sena av att njuta av det vackra vädret så det blev middag vid vårt utekök där abu-röken fick stå för arbetet och vi för avkopplingen. 🙂

Aioli och dillabröd, Lyxlagat

Aioli

3 äggulor
1,5 dl naturell olja
3 vitlöksklyftor
1 msk vitvinsvinäger
1 nypa salt
1 nypa cayennepeppar

Skala och pressa vitlöksklyftorna i en bunke. Häll på äggulorna. Dra igång en elvisp och häll på oljan, droppvis, under konstant vispande. Efter ett tag kan man hälla på oljan i en jämn och tunn stråle, fortfarande med vispen igång.

När aiolin fått fin konsistens, smaka av med vinäger, salt och cayennepeppar. Låt dra i kylskåp tills servering.

Dillabrödets recept finner ni här>>

Rökta Räkor, Lyxlagat

Rökta Räkor 

1 kg räkor, tinade
Vi behöver också:
En Abu-rök
Alspån
T-röd

Fyll abu-rökens bränslekopp till hälften med T-röd.

Lägg alspånen i botten på röken. Lägg på droppplåten med galler och fördela de hela räkorna jämnt på gallret.

Stäng rökens lock helt och placera lådan på sin ställning. Tänd bränslet och skjut försiktigt in den brinnande koppen under röken.

Rök i cirka 10 minuter, tills bränslet tar slut. Låt svalna i 2 minuter innan servering.

Gläääääädje! 🙂

Du kanske också gillar