Rökig Högrevsgryta

Kolla in mina senaste tillskott i köket. Overklig, overklig glädje!!!!!

Min filosofi är att man alltid skall ta sig tid och göra saker i ett lugnt och skönt tempo. Detta är sybaritens grundlag. Njut av det du gör och gör det i den egen takt!

Att laga mat i lergryta är ett underbart sätt att tillreda sin middag. Det tar tid, det doftar gott i hela hemmet och smaken blir intensiv och fantastisk. Du hinner dessutom med att njuta av ett glas vin och bläddra igenom lite kokböcker under matlagningstiden.

>Römertopf< gör fina lergrytor.

Första gången en lergryta används bör den ligga i vatten över en natt. Därefter MÅSTE den ligga i vatten minst 15 minuter före varje användningstillf’älle. Kom också ihåg att man alltid ställer in grytan i kall ugn för att sen sätta på värmen.

Rökig Gryta på Högrev
6 portioner

1 kg Högrev
2 msk Vetemjöl
2 msk Smör
100g Jägarbacon (extra rökt)
4 Vitlöksklyftor
2 Gula lökar
2 Morötter
1/2 knippe Persilja
2 Lagerblad
2 tsk Mejram
3 dl Vatten
3 dl Bourgogne (rödvin)
1/2 dl >Skotsk Maltwhiskey< – Bowmore el dyl.
Salt & Peppar

Lägg din gryta i vatten 20 minuter.

Skär köttet i 3cm tärningar. Vänd det i saltat och pepprat mjöl. Bryn det i en stekpanna.

Strimla jägarbacon och täck botten av din genomfuktade lergryta. Lägg det brynta köttet ovanpå tillsammans med grovt hackad lök & morötter i skivor. Sprid ut krossad vitlök, kryddor & finhackad persilja.

Fräs ur stekpannan med whiskey. Blanda i vin & vatten och häll skyn i grytan. Lägg på locket och ställ i kall ugn. Sätt ugnen på 225 grader och låt grytan stå inne i ca 90 minuter.

Titta till den snabbt då och då. Fyll på med lika delar vatten & vin om vätskan börjat koka bort.

Servera med en lätt sallad och färskt, franskt lantbröd.

Laga till denna underbara rätt och sippa ett glas Bourgogne Hautes Côtes de Nuits.
Kanske lite något för öronen också? Lyssna då på ’Le vent de l’hiver’ med franska Raphael.

Obeskrivligt gott! Vi ses på bokbloggen!

//FZ

Du kanske också gillar

  1. inger jacobsson

    vilket bra tips att vända köttet i saltat och pepprat mjöl innan man bryner det i stekpannan .detta skall jag testa i morgon när barn och barnbarn kommer.

  2. Johan

    Ok….nu är det dags.Jag skall genast inhandla en lergryta.Jag ger mig!

  3. lyxlagat

    Haha, bra där Johan! 🙂
    //F