Rapsgrisen finns i butik nu

Restaurangakademien Lyxlagat

God onsdag vänner,

Igår var jag med på Scans lanseringslunch för det som nu finns som nyhet i livsmedelsbutikerna, nämligen rapsgris. Jag har tidigare fått chansen att testlaga lite rätter med det nya köttet och gick verkligen igång på det. Hela konceptet är unikt för Sverige och grisarna får kallpressad svensk rapsolja i fodret. Resultatet blir en förbättrad fettsammansättning med högre andel omättat fett samtidigt som köttet blir saftigare, smörigare och mörare. Allt enligt scan själva så klart, men efter att jag både testlagat och igår fått smaka Andreas Hedlunds (årets kock 2002) rätter så kan jag bara hålla med. Riktigt bra!

Andreas Hedlund Årets kock 2002 Frederik Zäll

Vi serverades en trerätters på Restaurangakademien. Först ut var en Örtmarinerad skinkstek med fläskkorv och majonnäs samt gemsallad. Receptet bjuds vi så klart på här;

skinkstek fläskkorv majonnäs

SKINKSTEKEN

4 portioner

200 g skinkstek av svensk rapsgris
salt & peppar
smör att bryna i

Salta och peppra skinksteken och bryn i smör. Sätt ugnen på 120°C och baka skinksteken till en innertemperatur på 68°C. Kyl skinksteken och skär sedan i tunna skivor, skär sedan ner skivorna i bitar, ca 2 x 2 centimeter.

ÖRTVINEGRETTE

1/2 dl rapsolja
1 kruka persilja eller basilika
1 vitlöksklyfta
salt & peppar

Blanda allt och mixa. Häll på örtvinegretten på den nerskurna skinksteken.

GROV FLÄSKKORV

300 g fläskfärs av fläskkarré av svensk rapsgris
1 dl köttbuljong eller vatten
salt
vitlök, riven
svartpeppar
svinfjälster
100 g plockat revbenskött av svensk rapsgris
smör att bryna i

Mal fläskkarrén i en köttkvarn eller mixa i en food processor. Se till att allt har samma temperatur. Skär köttet från revbensspjällen i 3 mm kuber. Blanda ihop korvsmeten. Fyll svinfjälster, koka upp vatten med salt i, lägg i korven och låt koka 1 minut, stäng sedan av värmen och låt ligga kvar till en innertemperatur på 68°C. Ta upp och bryn i smör. Kyl och skär upp i skivor.

(Revbensspjäll kokas i saltat vatten till det är riktigt mört, ca 1 timme.)

MAJONNÄS

1 ägg
1 msk grov dijonsenap
1 dl rapsolja
vitvinsvinäger
salt & peppar

Gör en majonnäs genom att vispa ihop äggula och senap, häll försiktigt i oljan, tillsätt några droppar vatten om den börjar skära sig. Smaka av med vinäger, salt samt peppar.

GEM SALLAD

1 huvud Sweet gem
8 st rädisor
5 cm gurka
gräslök & körvel

Skölj salladen och plocka ner bladen. Skiva rädisan tunt. Skala och gröp ur gurkan, skär den i tärningar. Skär gräslöken i ca 1 cm långa bitar. Plocka körveln.

VID SERVERING

Lägg den örtmarinerade skinksteken på 4 tallrikar, lägg på några skivor korv, toppa med salladen. Servera majonnäsen i en liten skål eller lägg lite på varje tallrik.

Grymt!!!

SomeZin Rosé Lyxlagat

Eftersom detta blev en ganska mastig lunch vid 15-tiden så var jag inte direkt hungrig till kvällen. Istället valde vi att gå loss på den nya boxen med förhoppningen att förlänga sommarkänslan ett tag till. Some Zin tycker jag har den klart bästa rödvinsboxen så det var helt givet att testa den nya roséboxen som nu finns som nyhet på bolaget.

Some Zin Rosé (6421)

Torr och fin smak där sötman inte är påträngande utan av en mjukare bärig/fruktig karaktär. Sommarsmakerna är värmande för den redan aningen frusna själen och istället för att boka upptagning av båten önskar jag att det vore maj och båtåkandet låg framför fötterna på oss. Jaja, man ska inte vara bitter. Vi sätter oss i skenet från vår 2000W bygglampa, mitt i ombyggnationen av vårt hus och låtsas att vi doppar fötterna i vattnet vid Finnhamn och sippar det kalla, goda vinet… Ahhh… 😉

Finnhamn Frederik Zäll

Du kanske också gillar