Räkor i tamarind

Thai tamarind

Jag och Marie sitter dag ut och dag in och planerar var vi ska resa. Vi tänkte boka en resa redan nu och åka till nästa årsskifte så att man har en sådan finfin godisbit att se fram emot. Har ni några tips på soliga, varma, mysiga resmål med underbar mat och lugn och ro tillsammans med vår lille son som då är 1,5 år så hojta gärna till!

Vi har varit en del i Thailand som jag hade otroligt mycket fördomar mot eftersom det har blivit vad Gran Canaria var på 80- och 90-talet, dvs ett litet ”minisverige” med köttbullar på menyn, men jag måste säga att jag fann Thailand helt magiskt ändå. Köttbullar fanns, visst, men den riktiga thaimaten fanns också och jag är ganska sugen på att åka tillbaka faktiskt.

Hur som helst, vi blev inspirerade och jag skapade därför en liten kopia på den rätt vi tyckte var godast på vår förra resa…

Ny vecka betyder ny Veckas Bok på min andra blogg. Kika gärna!

Räkor i Tamarindsås

4 portioner

Räkor:
300 g stora räkor med skal
1 msk tamarind pasta
1 msk rörsocker
1 dl vatten
1/2 purjolök
1 gul lök
2 vitlökar
salt & svartpeppar
Olja
Stekt ris:
4 portioner nykokt ris
1 stor morot
1 palsternacka
1 gul lök
1/2 msk risvinäger
1 ägg
Chiliflingor
Salt & svartpeppar
Olja
I kockens glas: Singha (nr 1428)
I kockens öra: Dodgy – Staying Out For The Summer

Låt oss börja med räkorna… Skala dessa, tvätta händerna, gå ut med soporna, återvänd in i värmen och ta en klunk, det är ni värda!

Nu över till riset. Skala och skär morot och palsternacka i mycket små fina tärningar.

Hetta sakta upp lite olja i en stor stekpanna eller en wok. Gärna jordnötsolja om ni har, annars går det bra med rapsolja. Fräs tärningarna på låg värme i cirka 10 minuter utan att den tar färg.

Dela och skölj purjolöken väl. Skär den sedan i 1 cm tjocka skivor. Finhacka den gula löken och skiva finfint vitlöken.

Ta fram ytterligare en stor stekpanna och hetta upp ytterligare lite olja i den. Fräs nu purjolöken i denna panna i några minuter utan att den tar färg.

Bänd ner riset i stekpannan med morötterna i. Vänd runt och ringla över risvinäger, lite chiliflingor och salta och peppra. Höj värmen något och stek så att riset börjar bli torrt. Kläck då i ett helt ägg och vänd runt tills ägget sätter sig i riset.

Vänd ner gullök och vitlök tillsammans med purjolöken och fräs tills allt blir fint och glansigt. Tillsätt då tamarindpasta, socker och vatten. Rör tills allt löst sig och bildar en simmig, lätt krämig sås. Vill ni göra den krämigare, vispa ner lite maizena.

Avsluta med att hälla i alla räkorna och servera sedan det hela, rykande hett tillsammans med en Singha och ett gott sällskap.

//Frederik

Du kanske också gillar