Prosciuttolindade Biffrullader

DSC_0310_3

På mässan Det Goda Köket som dyker upp till helgen så tänkte jag laga lite mat. Italienskt tema är min tanke just nu och då gäller det ju att värma upp mina medelhavssmaklökar och njuta av det underbara stövel-landets ljuva smaker. Testa denna glädje!

Grenadinebloggen är det årets fars dagspresent (enligt MedMera) som diskuteras. Missa ej! 🙂

Prosciuttolindade biffrullader med rosmarinrostad potatis

4 portioner

4 bitar utskuren biff
2 italienska fläskkorvar
3 klyftor vitlök
1 knippe persilja
3 msk riven Grana padano
2 äggulor
10 färska salviablad
4 skivor prosciutto
2 msk smör
1 msk vetemjöl
2 dl vitt vin
1,5 dl köttbuljong
800g Ratte potatis
salt & svartpeppar
2 msk hackad färsk rosmarin
1 tsk maizena ljus utrört i 1 tsk Limoncello (alt citronsaft)
Lite flytande honung
2 tomater
1 rödlök
I kockens glas: Letizia Syrah (29003) Ita
I kockens öra: Nino Rota – The Godfather – The Immigrant

Ett glas av detta underbara syrah vin och fantastiska toner från Gudfadern är precis vad man önskar för att skapa den rätta stämningen i köket.

Lägg en biff i en fryspåse och banka den tunn med en kastrull. Gör likadant med de övriga bitarna. 

Avskinna korvarna och finhacka innehållet. Blanda samman med pressad vitlök, finhackad persilja, äggulor och riven ost. Blanda väl och vrid några varv på pepparkvarnen.

Skala och sätt potatisen på kokning.

Bred ut ett jämt lager av smeten på de tunna biffarna. Rulla ihop dem, lägg på ett salviablad och rulla in dem i pancetta. Knyt ett steksnöre runt varje rullad. Hetta upp en stekpanna med smör. Pudra rulladerna med lite mjöl och bryn dem gyllene i pannan. Slå på vinet och reducera till ungefär hälften.

Slå buljongen på köttet. Vänd runt och låt sjuda under lock i ca 25 minuter på svag värme. Lägg i resten av salvian i såsen efter halva tiden.

Slå under tiden av vattnet från den färdigkokta potatisen. Låt den ånga av i kastrullen. Lägg i hackad rosmarin, lite salt och peppar i kastrullen.

När rulladerna gått klart, ta upp dem och håll dem varma. Sila såsen i en finmaskig sil. Slå tillbaka i kastrullen och ge den ett hastigt uppkok. Red av såsen till krämig konsistens med 1 tsk maizena utrört i Limoncello. Smaka av. Saknas något eller är det för mycket av något? Kanske en tesked honung? Krydda upp om ni önskar eller spä med lika delar vatten & vin. Lägg tillbaka rulladerna och vänd runt i såsen.

Rosta potatisen med rosmarin i en het stekpanna till gyllenbrun färg.

Servera med en tomat- och löksallad.

Den röd- och vitrutiga duken har fläckats lite med olivolja och rödvin från förrätten. Nino Rotas toner ljuder nu på lite starkare volym och de salviadoftande kalvrulladerna som just ställts fram på bordet inbjuder till italiensk njutning av högsta klass.
Buon appetito paisan!

Du kanske också gillar

  1. Emmas Kök

    Det ser riktigt gott ut! Jag måste testa detta någon kväll framöver.

  2. Martina

    Ser smarrigt ut, parmaskinka/prosciutto är ju så gott, själv gjorde jag parmalindad laxfilé idag!

  3. frederik

    Glädje, Vad gjorde du till laxen?
    //F

  4. Eva B

    Tack för detta underbara recept!! gudomligt ljuvligt gott, Villa Puccini till gick bra det med :-))

  5. Kevin Arnold-Ett riktigt gott rödvin | Grenadinebloggen

    […] på mid­dags­bor­det. En välkryd­dad kött­bit till exem­pel. Matexem­pel fin­nes på Lyxla­gat. Vinet är ovän­tat, spän­nande och intres­sant. Jag blir lätt över­ras­kad av den fina […]

  6. Veckans vin — Igen… | Grenadinebloggen

    […] på mid­dags­bor­det. En välkryd­dad kött­bit till exem­pel. Matexem­pel fin­nes på Lyxla­gat. Vinet är ovän­tat, spän­nande och intres­sant. Jag blir lätt över­ras­kad av den fina […]