Prästostkrustader med ljuvlig polkabeta

dsc_0025

Finalen på snittveckan är en riktig höjdare. Här har ni fantastiska smaker bjudna i små, krispiga krustader. Vackra färger och fin fräschör. Dessa godbitar måste ni bara testa. Overkligt goda!

Helgen närmar sig. Vad passar bättre än att duka upp ett helt bord med olika varianter av snittar, godbitar och plockmat..?

På sidan vinvin.se finns en artikel om/med mig inför helgens Meslodifestival. Där bjuds ytterligare tre varianter på snittar. Missa inte dessa godbitar.

Prästostkrustader med polkabeta och rostade solroskärnor

24 små färdiga krustader
3 dl grädde
1 litet ägg
1 äggula
100 g prästost
1 nypa salt
80 g rökt sidfläsk
1 polkabeta
3 msk vitvinsvinäger
1 dl skalade solroskärnor
Havssalt & vitpeppar
I kockens glas: Cline Zinfandel (nr 22283)
I kockens öra: Johnny Logan – Hold Me Now

Jag gillar Zinfandeldruvan. Den är genetsikt sätt densamma som Itlaienska Primitivo, men finns i Amerkia. Detta vin är elegant i all enkelhet. Testa! Till detta serveras en riktig klassiker. Johnny Logan! 🙂

Sätt ugnen på 150°C och rosta solroskärnorna gyllenbruna i en torr stekpanna.

Skär sidfläsket i små tärningar och stek knaprigt i en torr stekpanna. Låt fläsket rinna av på hushållspapper.

Skala polkabetan och hyvla ytterst tunna skivor i en mandolin eller med en osthyvel. Lägg skivorna på ett fat och häll över vinägern. Salta och peppra lätt och låt stå i kylen i minst 30 minuter.

Riv den underbara prästosten och blanda med ägg, äggula och en nypa salt. Vispa upp gärdden lätt och vänd sedan varsamt ned ostblandningen.

Fyll krustaderna med ostgrädden nästan ända upp. Baka i ugnen tills äggblandningen satt sig.

Låt krustaderna svalna något. Lägg sedan ner några knapriga fläskbitar, rostade solroskärnor och två skivor polkabeta i varje krustad och låt den största av njutningar infinna sig. 😀

//Frederik

Du kanske också gillar

  1. Linda

    Tack för recepten. Är barnsligt förtjust i snittar och annan plockmat. Det är något speciellt att äta med bara händerna… Passar på att tipsa om en enkel snitt som är en stor favorit hos mig:

    Snittar med grönmögelost och aprikoser (20 st)

    50-75 g torkade aprikoser
    300 g ädelost
    100 g riven ost (typ herrgård eller grevé)
    ca 2 dl grädde
    20 skivor pumpernickel (kan bytas mot kavring, ta då ut små rundlar med ett glas)

    Garnering:
    valnötter

    Strimla och hacka aprikoserna fint och blötlägg dem i cirka 5 timmar. Rör osten smidig, kör den gärna i matberedare. Tillsätt grädden lite i taget tills röran har en krämig, men inte för lös, konsistens. Krama ur aprikoserna. Tillsätt dem i ostkrämen, så mycket du tycker är lagom. Förvara ostkrämen kallt. Ta fram den en stund innan servering så är det lättare att bre eller spritsa den på brödet. Garnera med valnötter.

    Ett tips är att hälla krämen direkt i en spritspåse kvällen innan och lät den ligga i kylen. Sen går det på 5 minuter att spritsa på krämen och garnera snittarna.

    Hoppas rätt låt vinner!

    /Linda

  2. Linda

    Tack för recepten. Är barnsligt förtjust i snittar och annan plockmat. Det är något speciellt att äta med bara händerna… Passar på att tipsa om en enkel snitt som är en stor favorit hos mig:

    Snittar med grönmögelost och aprikoser (20 st)

    50-75 g torkade aprikoser
    300 g ädelost
    100 g riven ost (typ herrgård eller grevé)
    ca 2 dl grädde
    20 skivor pumpernickel (kan bytas mot kavring, ta då ut små rundlar med ett glas)

    Garnering:
    valnötter

    Strimla och hacka aprikoserna fint och blötlägg dem i cirka 5 timmar. Rör osten smidig, kör den gärna i matberedare. Tillsätt grädden lite i taget tills röran har en krämig, men inte för lös, konsistens. Krama ur aprikoserna. Tillsätt dem i ostkrämen, så mycket du tycker är lagom. Förvara ostkrämen kallt. Ta fram den en stund innan servering så är det lättare att bre eller spritsa den på brödet. Garnera med valnötter.

    Ett tips är att hälla krämen direkt i en spritspåse kvällen innan och lät den ligga i kylen. Sen går det på 5 minuter att spritsa på krämen och garnera snittarna.

    Hoppas rätt låt vinner!

    /Linda

  3. millan

    Hej Linda 🙂
    Toppen en till ”snitt” till mitt vårkalas!
    En ”snitt” jag bara älskar är en crustad med kantarellstuvning
    Enkel men god 😉
    Bra skumpa till är Livet mina matvänner eller hur!?
    Schlagerkramar!

  4. millan

    Hej Linda 🙂
    Toppen en till ”snitt” till mitt vårkalas!
    En ”snitt” jag bara älskar är en crustad med kantarellstuvning
    Enkel men god 😉
    Bra skumpa till är Livet mina matvänner eller hur!?
    Schlagerkramar!

  5. Anna

    är också omåttligt förtjust i crustader med fyllning så dessa tips ska absolut provas framöver 🙂 men ja då undrar jag förstås vad polkabeta är? vart hittar man det? återigen tack för en mycket trevlig matblogg 😀

  6. Anna

    är också omåttligt förtjust i crustader med fyllning så dessa tips ska absolut provas framöver 🙂 men ja då undrar jag förstås vad polkabeta är? vart hittar man det? återigen tack för en mycket trevlig matblogg 😀

  7. frederik

    Hej på er alla.
    Tack Linda för det fina tipset. Låter riktigt gott.

    Anna, polkabeta är en beta likt rödbeta och gulbeta. Som namnet förtäljer så ör den ”polka-färgad”. Finns i välsorterade livsmedelsbutiker. Hittar du den inte så fungerar det precis lika bra med gulbeta eller rödbeta. Det som är trist med rödbetan är ju dock att den färgar av sig väldigt…
    Lycka till! 🙂
    /Frederik

  8. frederik

    Hej på er alla.
    Tack Linda för det fina tipset. Låter riktigt gott.

    Anna, polkabeta är en beta likt rödbeta och gulbeta. Som namnet förtäljer så ör den ”polka-färgad”. Finns i välsorterade livsmedelsbutiker. Hittar du den inte så fungerar det precis lika bra med gulbeta eller rödbeta. Det som är trist med rödbetan är ju dock att den färgar av sig väldigt…
    Lycka till! 🙂
    /Frederik

  9. Lyxlagat på Öl & Whiskymässan | Grenadinebloggen

    […] bju­den av alla utstäl­lare. Haha! Glatt! Jag gjorde kru­sta­der som finns att läsa om på Lyxla­gatblog­gen och de ver­kade vara myc­ket efter­trak­tade god­sa­ker som gick åt som smör i sol­sken. […]

  10. Lyxlagat på Öl & Whiskymässan | Grenadinebloggen

    […] bju­den av alla utstäl­lare. Haha! Glatt! Jag gjorde kru­sta­der som finns att läsa om på Lyxla­gatblog­gen och de ver­kade vara myc­ket efter­trak­tade god­sa­ker som gick åt som smör i sol­sken. […]