Pasta Pecorino

Pasta pecorino

Tjenahej, Idag är det iväg till Gastro Academy för att förbereda morgondagens stekar och grejjer. Vill ni komma och äta så kan ni anmäla er på GastroAcademy.nu. Hoppas vi ses. Igår testade vi en ny julskinka. Tokigt… Ja. Gott… Ja… Haha, glädje! Istället för att tipsa er om detta tänkte jag tipsa er om River Cafés fantastiska recept på pasta med citron och pecorino. Enklare än det mesta och samtidigt godare än det mesta. Glatt liv!

Linguine al Limone con Pecorino

4 portioner

400 g linguine/spaghetti
2 citroner
350 g pecorino färskriven
4 msk olivolja
1 vacker bunt färsk basilika
Havssalt och nymald svartpeppar
I kockens glas: Macrina (nr 72233)
I kockens öra: Andrea Bocelli – Because

Börja med att koka upp vatten till pastan. När det kokar, tillsätt rikligt med havssalt. Koka pastan al dente enligt förpackningens instruktioner.

Ta fram en kall sautépanna (en vanlig kastrull fungerar givetvis) och pressa i saften från de båda citronerna. Tillsätt den rivna pecorinon (men spara cirka 50 g till senare) och vispa tills osten nästan smälter ihop med citronsaften.

Droppa i olivoljan lite i taget under omrörning så att det blandas väl.

Hetta försiktigt upp pannan och rör hela tiden tills det blivit en tjock, klumpig sås.

Pastan klar? Häll då av nästan allt vatten. Spara cirka 1-2 msk pastavatten i pastan.

Häll över pastan i den varma citron- och ostsåsen och vänd runt så att pastan och såsen blandas helt. Låt pastan ligga och dra åt sig av citronen i några minuter så att pannan “torkar upp något”. Riv sedan över de vackra basilikabladen och peppra med nymald svartpeppar. Strö över den återstående rivna pecorinon och servera!

Overklig glädje från boken River Café som är en av mina favoriter i kokbokshyllan… 🙂

//Frederik

Du kanske också gillar