Parmesanstekt laxfilé med tomatsallad & sparrissås

Lax… Så otroligt god fisk och så oändligt många sätt det finns att tillaga den. Här har jag valt att marinera den i citron och sedan panera den med parmesan. Tillbehör till detta underverk kan givetvis också varieras i oändlighet. Jag serverade min lax med sparissås och en tomatsalad…

Parmesanstekt laxfilé med tomatsallad & sparrissås

2 portioner

1 bit laxfilé skinn- och benfri ca 400g
1 citron
1 bit parmesan
Rosépeppar
Romansallad
3 tomater
1 avocado
Sockerärtor
1 knippe grön sparris
1 dl vispgrädde
100 g chévre
Olivolja
Smör
Salt & nymald svartpeppar
I kockens glas: Hubert Beck Gewurztraminer (nr 4592)
I kockens öra: Bruce Springsteen – I’ll work for your love

Börja med att pressa halva citronen och mal rikligt med rosépeppar över laxbiten. Låt dra i 20 minuter.

Sätt ugnen på 75°C. Softa med en mjuk och fin Alsace och en makalöst bra låt av chefen… 😉

Ta fram laxen och torka av den lätt med lite papper. Salta runt om och riv över rikligt med parmesan. Platta försiktigt fast osten runt om laxen.

Hetta upp lite smör i en stekpana och halstra fisken hastigt på hög värme. Lägg sedan över filén i en ugssäker form och baka klart den i ugnen till en innertemperatur på ca 57-63°C. Då blir den perfekt.

Koka upp välsaltat vatten och förväll sockerärtorna i 30 sek. Häll inte bort vattnet.

Bryt av och släng bort den nedersta biten på sparrisen. Koka sparrisen i 2-3 minuter. Spara återigen kokvattnet, men lyft ur sparrisen. Lägg undan fyra fina sparrisar till servering. Restan skärs ner i mindre bitar och mixas med 1 dl av kokvattnet. Vänd även ner grädde och chévre och mixa såsen slät. Värm försiktigt upp den i en kastrull och smaka av med salt, nymald svartpeppar & citron.

Blanda försiktigt salladen, tomaterna, avocadon och strimlade sockerärtor och pressa över lite citron, ringla över lite olivolja samt krydda med salt och nymald svartpeppar.

Skär laxen i portionsbitar och servera med den vackra såsen, tomatsalladen och kanske en bit bröd. Framförallt, njut!! 😀

//F

Du kanske också gillar

  1. Obrecht

    Vi gjorde den parmesanstekta laxen i går kväll, och tro mig, det var himmelskt gott. Såsen var nog det bästa jag har smakat till lax. Vi kompletterade med pressad potatis. Hubert Beck till satt perfekt. Tack Fredrik!

  2. Obrecht

    Vi gjorde den parmesanstekta laxen i går kväll, och tro mig, det var himmelskt gott. Såsen var nog det bästa jag har smakat till lax. Vi kompletterade med pressad potatis. Hubert Beck till satt perfekt. Tack Fredrik!

  3. frederik

    Tack, tack, tack själv! Det glädjer mig så otroligt mycket att höra att ni uppskattar mina tips. Pressad potatis låter ju som ett finfint tillbehör. Skall testas.
    Må väl! 🙂
    //F

  4. frederik

    Tack, tack, tack själv! Det glädjer mig så otroligt mycket att höra att ni uppskattar mina tips. Pressad potatis låter ju som ett finfint tillbehör. Skall testas.
    Må väl! 🙂
    //F

  5. Frida

    Topnotch! Det här skulle jag kunna bjuda vilken kräsen middagspartner som helst på!

  6. Frida

    Topnotch! Det här skulle jag kunna bjuda vilken kräsen middagspartner som helst på!