Parmesanstekt lax med sparrissås

dsc_00021

God tisdag,

Idag blir det en gammal favorit här på bloggen. Anledningen är den att jag skadat ett öga och måste ta medicin två gånger per timme dygnet runt(!) och inte får ha linser på en hel månad, dvs jag är blind just nu. Och sjukt trött… Men vid gott mod ändå får jag väl säga. Nu ska jag til St Eriks Ögonsjukhus. Må väl och kolla gärna in min andra blogg också.

Parmesanstekt lax med tomatsallad & sparrissås

2 portioner

1 bit laxfilé skinn- och benfri ca 400g
1 citron
1 bit parmesan
Rosépeppar
Romansallad
3 tomater
1 avocado
Sockerärtor
1 knippe grön sparris
1 dl vispgrädde
100 g chévre
Olivolja
Smör
Salt & nymald svartpeppar
I kockens glas: Hubert Beck Gewurztraminer (nr 4592)
I kockens öra: Bruce Springsteen – I’ll work for your love

Börja med att pressa halva citronen och mal rikligt med rosépeppar över laxbiten. Låt dra i 20 minuter.

Sätt ugnen på 75°C. Softa med en mjuk och fin Alsace och en makalöst bra låt av chefen… ;-)

Ta fram laxen och torka av den lätt med lite papper. Salta runt om och riv över rikligt med parmesan. Platta försiktigt fast osten runt om laxen.

Hetta upp lite smör i en stekpana och halstra fisken hastigt på hög värme. Lägg sedan över filén i en ugssäker form och baka klart den i ugnen till en innertemperatur på ca 57-63°C. Då blir den perfekt.

Koka upp välsaltat vatten och förväll sockerärtorna i 30 sek. Häll inte bort vattnet.

Bryt av och släng bort den nedersta biten på sparrisen. Koka sparrisen i 2-3 minuter. Spara återigen kokvattnet, men lyft ur sparrisen. Lägg undan fyra fina sparrisar till servering. Restan skärs ner i mindre bitar och mixas med 1 dl av kokvattnet. Vänd även ner grädde och chévre och mixa såsen slät. Värm försiktigt upp den i en kastrull och smaka av med salt, nymald svartpeppar & citron.

Blanda försiktigt salladen, tomaterna, avocadon och strimlade sockerärtor och pressa över lite citron, ringla över lite olivolja samt krydda med salt och nymald svartpeppar.

Skär laxen i portionsbitar och servera med den vackra såsen, tomatsalladen och kanske en bit bröd. Framförallt, njut!! :-D

Du kanske också gillar

  1. Ingrid

    Oj, det lät jobbigt med ögat….Jag hoppas det rättar tills sig snart för dig. Receptet som du bjuder på idag har jag testat och vill bara göra ”jättereklam” för det, SUPER-SUPER GOTT:) Jag tycker det är ett recept för alla att prova, enkelt att göra och blir tusan så gott. Krya på dig eller vad man nu ska säga. Kram från norr!

  2. Alexander

    Som vanligt på frederiks blogg, VÄRLDSKLASS!
    /A
    http://maxiander.blogspot.com

  3. millan

    Hej Frederik!
    Jag lider med Dig, nu får din fru ta hand om dig och sonen! 😉
    Krya på Dig och det fort!
    ps.ska testa parmesanstekt lax, låter grymt gott från en laxdiggare :-)!

  4. Nebraska Stable

    Krya på dig. Var rädd om ögat!

  5. Nebraska Stable

    Krya på dig. Var rädd om ögat!

  6. Niklas

    Låter mycket gott, skall jag testa snart!

  7. Niklas

    Låter mycket gott, skall jag testa snart!

  8. frederik

    Tack alla goda och vänliga läsare för visad omtanke. Jag blir lite rörd! 🙂
    //Frederik

  9. frederik

    Tack alla goda och vänliga läsare för visad omtanke. Jag blir lite rörd! 🙂
    //Frederik

  10. Gourmanden

    Åh det där ser gott ut. Själv åt jag Eggs Benedict till middag. Har två laxbitar i frysen, kanske borde fixa till dem tills imorgon. /L

    gourmanden.blogg.se

  11. Cilla

    Provåt igår min man och jag – vilken succé!!! Det var världsagott! 😉

  12. Cilla

    Provåt igår min man och jag – vilken succé!!! Det var världsagott! 😉

  13. Pernilla

    Jag har provlagat det här ikväll och jag gillar smaken väldigt mycket på både laxen och såsen, men jag fattar inte hur man gör när man steker laxen… All osten fastnade i stekpannan, så jag strödde på lite parmesan när jag stoppade in det i ugnen istället. Vad är knepet?
    Jag har länkat till ditt recept på min blogg. Hoppas att det är ok? Säg till annars så tar jag bort det.

  14. Pernilla

    Jag har provlagat det här ikväll och jag gillar smaken väldigt mycket på både laxen och såsen, men jag fattar inte hur man gör när man steker laxen… All osten fastnade i stekpannan, så jag strödde på lite parmesan när jag stoppade in det i ugnen istället. Vad är knepet?
    Jag har länkat till ditt recept på min blogg. Hoppas att det är ok? Säg till annars så tar jag bort det.