Ostpaj till midsommarbordet

ostpaj Lyxlagat

Igår var det avslutning på föris, Elvis sjöng och skuttade med all världens inlevelse och glädje. Magiskt! Skrattande barn och stolta snyftande föräldrar, haha! 🙂

I morgon bär det som vanligt av hem till min far på Bastuholmen där midsommar firas på klassiskt vis med dans och hela fadderullan. Stor, stor sommarglädje önskas er alla.

Västerbotten- och parmesanpaj med sparris, ägg och tomat

1 form

1 rulle smördeg med tomatsmak (eller neutral)
2 ägg (ett hårdkokt och ett lätt vispat)
1 dl riven parmesan
1 dl riven västerbottensost
1 dl matlagningsgrädde 15%
3 msk mjöl
2 msk smör
3 dl grönsaksbuljong
2 tomater
1 knippe sparris
salt och peppar
I kockens glas: Nils Oscar God Lager (1305)
I kockens öra: Mats Paulson – Barfotavisan

Nils Oscar och svensk midsommar går liksom hand i hand. Kvalitetstid & kulinarisk perfektion! Utmärkt lager kyls med fördel i havet. Till det en otroligt mysig och vacker visa som klingar likt svensk sommar som få andra visor. Mys & njut i midsommar!

Sätt ugnen på 225°C.

Kavla ut degen något. Tryck ut den i en smord form, vik över kanterna och nagga botten. Pensla med ett lätt uppvispat ägg och grädda i ugnen i ca 10-15 minuter.

Fräs smör och mjöl i en kastrull. Slå på buljong och grädde, lite i taget och under konstant omrörning. Låt sjuda i 3-4 minuter. Ta kastrullen från värmen och tillsätt den rivna osten. Smaka av med salt och peppar.

Häll oststuvningen i pajskalet.

Bryt av den nedersta delen på sparrisen och släng. Förväll sparrisen i lättsaltat sjudande vatten i ca 5 minuter.

Skiva tomat och det hårdkokta, kalla ägget. Garnera ostpajen med sparris, skivad tomat och skivat ägg. Låt svalna och servera utomhus med ett glas Nils Oscar Lager eller ett glas kylt vitt vin en solig sommardag.

Låt smaka kära vänner!

//Frederik

Du kanske också gillar