Öltappning på Tjeckiskt vis

Hej vänner,

Igår var jag på ”öltappningsskola”. Jag fick med hjälp av Herr Bobban lära mig en hel del om tjeckernas fantastiska sätt att tappa öl. Det finns i grunden tre varianter som går under namnen Na Dvakrát, Hladinka & Mliko. Kan väl beskrivas ungefär som Krispig, Len & Mjölkig även om orden i sig inte betyder just detta ordagrant.

För att prova dessa varianter så fick vi en tallrik med syrade och riktigt söta grönsaker som möter upp den högre beskan som uppnås med den tjeckiska tappningstekniken.

syrade grönsaker bar central pilsner urquell

Sen bar det av till den underbara världen av pilsner… 🙂

Mliko är den helt skummande tappningen. Kanske ska tillägga att på tjeckiska öltappar så är det inte två lägen typ av & på utan det finns flera lägen. Ett hål där öl rinner, ett hål där skum rinner osv. Här gäller det alltså att bemästra tappen. Mliko slås endast med skumöppningen på tappen och ölet blir helt mjölkig. Skummet är inte som kronan på en klassisk stor stark utan har en otroligt len och gräddig konsistens. Man dricker således själva skummet och man skall dricka det fort. Sakta lägger sig så klart skummet och det är inte tanken med denna tappning. Prova detta när ni går på en välsorterad pub. Löjligt gott. Beskan och malttonerna får en fantastiskt framträdande roll. En helt ny upplevelse!

Pilsner Mliko lyxlagat, bar central, pilsner urquell, frederik zäll

Vi testade även Na Dvakrát som är lite mer åt det klassiska stor stark hållet. Man tappar ölet med mjuk kolsyra. (Här används 30% kolsyra och 70% luft för att få en mjukare känsla. Detta gäller alla dessa tappningar.) När man tappat klart ölet så slår man en vacker skumkrona på toppen och serverar direkt.

Pilsner na dvakrát lyxlagat, bar central, pilsner urquell, frederik zäll

Sist men inte minst har vi Hladinka som jag fick för mig betyder något liknande ”två gånger” eller ngt åt det hållet i alla fall. Det är en tappning då man slår ölet två gånger. Först ganska hårt med pilsner & skum.

Bobban hladinka, lyxlagat, bar central, pilsner urquell, frederik zäll

Därefter får pilsnern vila i några minuter…

Bobban hladinka, lyxlagat, bar central, pilsner urquell, frederik zäll

Sedan slår man igen med liknande teknik. Som resultat får man en mycket mjuk och len pilsner med en tjock och otroligt välsmakande krona.

Bobban hladinka, lyxlagat, bar central, pilsner urquell, frederik zäll

Som min kära kusin Peter sa om mitt jobb – It’s a dirty job, but someone’s gotta to it!! Haha! 🙂

//Frederik

Du kanske också gillar

  1. TJECKISK ÖLTAPPNING | Gastro Academy

    […] och jag bara måste dela med mig av så mycket otroligt spännande information. Kika in på min blogg Lyxlagat för ett fullständigt inlägg om det hela eller möt mig på Gastro Academy kommande torsdag […]