Moules Poulette

Efter en del letande och funderingar så tror jag ändå att Moules Poulette är det korrekta namnet på denna rätt, men meddela mig gärna om jag har fel. Moules Marinière heter rätten då musslorna kokas i vin, till skillnad från följande variant där musslorna kokas i både vin & grädde. Jag har även stött på namnet Moules à la crème… Kärt barn har helt enkelt många namn!

Moules Poulette Lyxlagat

MOULES POULETTE

(vin- & gräddkokta blåmusslor)

4 portioner

1 nät blåmusslor, ca 1,5 kg
2 msk olivolja
2 dl vitt vin
2 dl grädde
3 bananschalottenlökar
2 klyftor vitlök
1 rejält knippe färsk bladpersilja
Serveras med ett rustikt franskt lantbröd

Borsta, skrapa och skölj musslorna i kallt vatten. Släng bort alla musslor som är öppna och som inte stänger sig efter att ni knackat på dem.

Skala och finhacka både bananschalottenlökarna och vitlöksklyftorna finfint. Hacka hälften av persiljan fint. Spara resten till senare.

Ta fram en stor kastrull och hetta upp den med olivoljan i. Fräs lök, vitlök och finhackad persilja på medeltemperatur i 3 – 4 minuter. Höj temperaturen till max och slå på vinet. Koka upp och låt koka i 1 minut, slå sedan på grädden.

Moules Poulette Lyxlagat

Koka upp och låt det hela sjuda på medelvärme i 5 minuter och vänd sedan ner musslorna. Vänd runt ett varv och täck sedan kastrullen med lock. Låt koka under lock i 3 minuter eller tills musslorna öppnat sig. Släng bort musslor som inte öppnat sig.

Strö grovt hackad persilja över det ljuvliga musselkoket och servera direkt med ett gott bröd och ett finfint vin.

//Frederik

Du kanske också gillar