Mormorskakor / Mandelbröd

swami's ipaInnan vi slänger igång bakandet så tänkte jag tipsa om en riktigt god IPA jag drack i helgen. Swami’s IPA hette den och björ på riktigt fina citrustoner måste jag säga. Testa gärna, den fanns på Monks och ni kan så klart privatimportera om ni skulle vara sugna. Läs lite om ölet här>>

Så, nu är det kakdags!! Jag kallar dessa godbitar för mormorskakor eftersom det var mormor som bakade dem och det har alltid varit mina favoriter på jul. Ingen jul utan mormorskakor helt enkelt. Receptet nedan är från mormor, vidare till min morbror Mille, min mor och nu till mig. Ska också säga att det är ett helt sjuuukt stort recept. Cirka 80 st står det att man får ut, men när vi gjorde det senast här hemma så halverade vi receptet och fick ändå ut en rejäl dos med delikata godsaker. Har ni inte ätit dessa innan så bara måste ni testa. Tror de kallas Mandelbröd när de inte görs i detta hushåll, haha!

I kockens glas: S:t Eriks Julale (11369)
I kockens öra: Aimee Mann – Have Yourself a Merry Little Christmas

mormorskakor, mandelbröd. julbak, baka till jul, julgodis, juldessert, kakor till jul, julkakor, mandelmassa, kakor med mandelmassa, frederik zäll, lyxlagat

MORMORSKAKOR

Antal ca 80 st

Deg:
10 dl vetemjöl
1½ tsk bakpulver
1½ tsk mald kanel
1 tsk mald ingefära
½ tsk mald kardemumma
1 krm malda nejlikor
3 dl strösocker
300 gr smör
finrivet skal av 1 citron
2 ägg
Fyllning:
1 kilo färdig mandelmassa
finrivet skal av 1 citron
1 ägg
Garnering:
40 sötmandlar

Blanda mjöl, bakpulver kryddor och socker i en skål.

Finfördela matfettet med fingertopparna i mjölet till en gryning massa. Tillsätt citronskalet.

Vispa upp äggen. Spara ca 1/4 till pensling. Tillsätt resten i smuldegen. Arbeta till en smidig deg.

Låt degen vila i kylskåp ca 1 timme.

Skålla mandlarna till garneringen och halvera dem. Blanda färdig mandelmassa med citronskal och ägg. (Dela mandelmassablandningen i två delar och färga en halva med grön och den andra med röd karamellfärg).

Dela fyllningen i fyra delar, rulla till längder nästan lika långa som plåten. Två röda och två gröna längder. Ställ kallt.

Sätt ugnen på 200 grader. Mjöla bordet lätt och kavla ut degen tunt till en rektangulär kaka ca 50 cm bred och lika lång som mandelmassalängderna.

Skär degplattan i fyra delar på längden. Lägg på fyllningsrullarna. Svep om degen. Lägg längderna med skarven nedåt på smord plåt eller bakplåtspapper.

Pensla längderna med resten av ägget. Lägg de halverade mandlarna tätt på längderna, 20 på varje. Lägg dem snett så att man kan skära snett.

Grädda tills de fått färg, ca 20-25 min. Låt kallna på plåt. Skär sedan sneda bitar mellan mandlarna.

Nu kan det bli jul!!!

//Frederik

Du kanske också gillar