Linguine all’amatriciana

pasta amarecita1

Hoppas helgen har varit god. Jag var på herrmiddag i fredags och det tog mig ett helt gäng timmar av lördagen att ens vakna upp. Ojojoj. Kul hade vi hur som helst!

Om jag inte har uppmärksammat min nya bok tillräckligt så blir det ändring på det nu. Denna vecka är den veckans bok på min bokblogg och under dagarna som följer tänkte jag bjuda på lite recept både på denna blogg och på bokbloggen. Håll koll helt enkelt. Idag är det dock en ypperligt god pastarätt som verkligen smakar äkta och geuint italienskt, åtminstone i min värld. 🙂

Linguine all’amatriciana

4 portioner

4 portioner linguine
150 g rökt sidfläsk
1 gul lök
1 röd chili
1 dl torrt vitt vin
2 burkar konserverade körsbärstomater
En rejäl bit pecorino att rivas
God olivolja
Salt & Svartpeppar
I kockens glas: Casal di Serra  (nr 12419)
I kockens öra: Mark Knopfler – What it is

Hetta upp en stekpanna och stek strimlat sidfläsk tills det blir knaprigt. Skala och skiva under tiden löken. Kärna ur och finhacka chilin.

När fläsket är knaperstekt, häll över en ganska riklig dos olivolja, löken och chilin. Dra ned värmen lite på plattan och vänd runt tills löken börjat ta färg. Slå då på vinet och låt fräsa tills vinet kokat bort nästan helt och hållet.

Häll då över tomaterna, blanda väl och lägg på lock. Koka ihop såsen under 30 minuter.

Koka pastan i saltat vatten enligt instruktionerna på paketet.

När såsen är klar, smaka av den med salt och rikligt med svartpeppar. Häll av pastan, blanda sedan med tomatsåsen och riv över pecorino.

Glädje, glädje, glädje!

Du kanske också gillar

  1. Rolf Ohlsson

    Hej Frederik
    Vad tror du om en sås på Sandsopp till en vilträtt med ett gott krafigt rödvin, eller varför inte en soppa på samma svamp, jag tycker det är svårt med vin till soppor och har inte hittat något som gifter sig
    Roffe

  2. frederik

    Tjena Rolf,
    Jag gillar jordiga italienare till svamp. Chianti Classico framförallt. Tycker jord-, ört- och peppartonerna i denna sortens vin möter skogens små glädjebitar på ett delikat sätt. Sen är ju prisklassen en viktig faktor. Ett billigt gott vin från Chianti är Piccini Chianti som kostar 75 riksdaler. Ett riktigt fint vin från Chianti Classico är Belvedere, men det kostar hela 319 kronor och frågan är om det verkligen är värt det..? Jag skulle satsa på Brolio som jag tycker är klockren både i smak och pris. 115 pix, finns i alla butiker enligt systembolagets hemsida. 🙂
    PS. Sandsopp tror jag vinner på att torkas innan tillagning, men det kanske du har bättre koll på än jag..? 😀
    //Frederik