Lasagna di Parma con carciofo

DSC_0001

God onsdag kära vänner,

Här hemma på skutan går både kaminen och lergrytan varm. Jag håller på att skriva en ny bok (nummer 4!!!) efter att just färdigställt nummer 3 som kommer till våren. Anledningen att lergrytan går varm är inte att jag skriver en ny lergrytebok utan det är för att Marie blivit lika förälskad i dessa grytor som jag så hon jobbar sig igenom boken recept för recept. 😀

Senast igår blev jag bjuden på en makalöst god rätt från Lyxlagat i Lergryta. Klicka väldigt gärna in er på Grenadinebloggen där vi bläddrar igenom Michel Jamais fina bok Michels Röda Viner.

Här kommer en riktigt lyxig lasagne. Vitlöksdoftande ljuvlig och underbart krämig. Den spännande kombinationen av kronärtskocka och parmaskinka tycker jag blev riktigt lyckad. Stor njutning utlovas för både er och era gäster som sitter runt bordet med ett glas rött och skrattar åt livet.

Lasagna di Parma con carciofo
Parmalasagne med kronärtskocka

4 portioner

1 paket färska lasagneplattor
100 g ricotta
1 burk konserverade körsbärstomter
1 burk kronärtskocksbottnar
3 solovitlökar
4 msk vetemjöl
50 g smör
5 dl mjölk
4 dl riven parmesan
2 paket parmaskinka
Färsk timjan
Balsamvinäger
Olivolja
Salt & nymald svartpeppar
I köksmästarens vackra glas finns lite Zenato Valpolicella Classico (nr 12385) Italien
I densammes högtalare hörs Pavarotti sjunga L’elisir d’amore ”Una furtiva lagrima”

Blötlägg er vackra och numera välanvända lergryta i ca 30 minuter.

Börja med att göra en bechamel. Låt smöret smälta långsamt i en kastrull, sänk värmen en aning och vispa ner mjölet. Späd sedan med mjölk under vispande. Låt sjuda under omrörning i ca 3 minuter. Vänd till sist ner parmesan och låt smälta. Smaka av med lite salt och nymald peppar. Ta bort kastrullen från värmen.

Stanna upp, sippa lite vin, lyssna på musiken… Ojojoj vad fint livet är…

Skiva kronärtskocksbottnarna fint och gör detsamma med solovitlökarna. Blanda det finskurna varsamt, salta och peppra lätt.

Häll körsbärstomaterna i en bunke och mosa dem ytterst lätt med en träslev. Hacka rikligt med timjan och blanda ner med tomaterna tillsammans med lite peppar och 2 msk vinäger.

Lägg ut ett lager pasta i botten på lergrytan. Slå på lite bechamelsås och sprid ut de skivade kronärtskocksbottnarna med vitlöken.

Lägg på ytterligare ett lager pasta, lite bechamel sedan timjanstomaterna.

Ett tredje lager pasta och bechamel skall på innan vi toppar hela ljuvligheten med ricotta och ett lager underbar prosciutto di Parma riven i småbitar. Ringla över lite olivolja, lägg på locket och ställt in glädjen i ugnen.

Sätt ugnen på 200°C och låt stå i ca 45 minuter. Ta sedan av locket och låt stå ytterligare i ca 10 minuter.

Servera den läckra lasagnen med en vacker, pepprig rucolasallad.

Njut av livet kära vänner!

Du kanske också gillar

  1. Martina

    Låter otroligt gott, tyvärr har jag ingen lergryta. En fråga, vad är solovitlök, aldrig hört?!

  2. frederik

    Lergryta plus bok är alltså ett bra julklappstips till dig!? 🙂
    Solovitlök säljs i de flesta matvarubutiker och ser ut ungefär som en liten gul lök, dock med vit-rosa skal. De är ej klyftade utan är en hel sololök och har en underbart fin & mjuk smak. Jag föredrar alltid solovitlök. Godare och lättare att jobba med tycker jag…
    //Frederik

  3. millan

    CIAO!
    Du är grym på att laga mat och sdan rekommenderar Du mitt ”favvovin”som jag och min kära köper sedan några veckor!(vi har även en vinkyl att lagra några flaskor!)
    Suuuuper, alldeles lagom med 13,5% i vinet eller hur!? 😉
    Må så gott med din lilla familj!

  4. Nebraska stable

    Litet tips till nästa bok; Skriv ut vikten och inte bara ”Två paket”
    . Det finns väligt många olika paket ;-).
    Nu vet väl de flesta att du menar 150-200g, men för receptslavar kan det bli svårt. Ännu svårare om de ska handla i en manuell disk.

    En liten offtopicfråga om din nya bok:

    Du använder tryffelolja ser jag. Läste någonstans att Mats-Erik ”Hemlige kocken” Nilsson dömt ut tryffelolja helt.Dock jag har sett recept med Jan Hedh att han använder sig av tryffelolja.
    Och jag vet ingen som har högre kvalitetskrav än han.
    Vad är det som gäller egenligen`?

  5. frederik

    Hej NS,
    Ja det var lite konstigt av mig, det håller jag med om. Tror inte ”paket” som måttenhet dyker upp på andra ställen, inte med flit hur som helst. 🙂

    Angående tryffelolja så finns det en del olika varianter och jag tror tyvärr inte någon av oljorna innehåller tryffel. (Hur gott de än må smaka) Har inte själv undersökt eller läst på allt som finns i ämnet dock. Däremot finns det en tryffeljuice (som faktiskt är spadet efter tryffelkoket som görs innan konservereringen) som jag använder numera. Jag har fått min i present, men enligt vad jag hört så ska den finnas att inhandla på välsorterade delikatessbutiker.

    //Frederik

  6. Nebraska stable

    Vill du ha hjälp med korrekturläsning =))?
    Det har du säkert experter till.
    Men jag ser saker med lite andra ögon i och med att jag jobbar i butik. För det är till mig alla förtvivlade receptslavar kommer för hjälp när de ska laga något.