Kolja med purjolök & körsbärstomater

Hej vänner,

Hoppas helgen har varit finfin, nu är det dags för en ny, välsmakande vecka! Idag håller jag i en ölbryggarkurs på Gastro Academy vilket ska bli otroligt kul. I samband med den kursen håller jag i en ölprovning med fyra olika delikata öl från Nils Oscar. Glädjeliv!

Här kommer ett tips på en finfin firre, glatt liv!

kolja, ugnsbakad fisk, frederik zäll, lyxlagat

BRÄSSERAD KOLJA MED PURJOLÖK & KÖRSBÄRSTOMATER

4 portioner

4 schalottenlökar
3 stora purjolökar
650 g norsk kojlafilé, skinn- & benfri
ca 15 st körsbärstomater
4 dl vatten
3 msk fiskfond
2 dl vitt vin
krusbladig persilja
flingsalt & svartpeppar
olivolja
citron
Serveras med kokt potatis och grön krispsallad

Skala och hacka schalottenlökarna fint. Hetta upp 2 msk olivolja i en kastrull och fräs schalottenlökarna utan att de tar färg i cirka 3 – 4 minuter. Slå på vatten, fond och vin och låt koka ner tills hälften av vätskan återstår. Finhacka persilja, ca 2 msk blir lagom. Vispa ner fondkoket och låt puttra vidare på låg värme.

Sätt ugnen på 180°C.

Ansa, skölj och skiva purjolökarna i centimetertjocka skivor. Lägg purjolök i en ugnsform. Häll på det sjudande fondkoket.

Krydda fisken med salt och svartpeppar. Lägg koljafiléerna ovanpå löken och lägg ut körsbärstomaterna lite här och där. Avsluta det hela med att ringla över lite, lite olivolja.

Sätt in i ugnen och låt stå i cirka 20 minuter tills fisken har en innertemperatur på cirka 52°C och är klar. Pressa över rikligt med citronsaft vid servering.

Serveras med kokt potatis och en grön krispig sallad. Sitter som en smäck till denna läckerhet. En liten klick gräddfil till är också mycket, mycket gott!

Må det väl smaka!

Du kanske också gillar