Kalops på älg med svagdricka & porter

Äkta, underbar husmanskost. Godare än det mesta, billigt och lyxlagat. Stor köksglädje bjuds idag.

Jag håller som sagt på att färdigställa kokboken som har deadline sista januari, vilket innebär att jag står i köket och trixar & ljuger mest hela dagarna. En av rätterna är en grillad älgbiff och jag har ju sådan tur att svärmors käresta jagar, så jag fick hemleverans på älginnanlår. Stort tack för det Lasse & Mådan! 😀

Efter att kokboksrätten var klar så fanns det lite fina bitar kvar. Av detta gjorde jag igår en kalopps som heter duga. Smaklig kökstid!

Kalops på älg med svagdricka & porter

2 portioner

400 g älgkött (3 x 3 cm tärningar)
1 stor palsternacka
1/4 kålrot
1 stor rödlök
15 cl svagdricka
15 cl porter
1 msk viltfond
0,75 dl vatten
2 msk vetemjöl
10 kryddpepparkorn
10 svartpepparkorn
2 lagerblad
Salt & nymald svartpeppar
Rödvinsvinäger
Smör till stekning
3 rödbetor
God potatis till er båda
I kockens glas: Nils Oscar Rökporter (nr 1473)
I kockens glas: Tanita Tikaram – Twist In My Sobriety

Börja med av provsmaka denna mycket spännande och snygga porter. Flaska, etikett & smak i perfekt symbios. Till denna dryck serveras en riktig god låt. Sjukt bra helt enkelt!

Skala och tärna palsternackan & kålroten och lägg i en skål med vatten.

Salta och peppra köttbitarna väl och bryn dem sedan hastigt i smöret i en gjutjärnsgryta. Lyft ur köttet och bryn palsternacka & kålrot. Skala och skär löken i båtar och bryn även dessa.

Lägg tillbaka köttet i grytan och pudra över mjölet. Vänd runt med omsorg och försiktighet. Slå på vatten och fond och blanda ytterligare en aning.

Slå på svagdricka & porter, lägg ner alla pepparkornen & lagerbladen. Lägg på ett lock och låt sjuda i ca 1 timme och 40 minuter.

Här finns alltså precis den tid som krävs för att njuta god musik, god doft från grytan och ytterligare någon smutt på er porter…

Koka upp välsaltat vatten i en kastrull och koka de oskalade rödbetorna tills de är klara. 20-40 minuter beroende på storlek. Känn med sticka att de är relativt mjuka. Skala dem sedan varma med händerna under kallt rinnande vatten. Låt vila i kastrullen.

Koka upp vatten och skala och koka potatisara när ca 15-20 minuter återstår av köttets koktid.

Smaka av kalopsen med salt, svartpeppar och eventuellt lite rödvinsvinäger.

Servera härligheten rykande het med kokt potatis och ljumma rödbetor.

Ljuv onsdag på er! 😉

//Frederik

Du kanske också gillar

  1. frederik

    Hej Alice (Pehrson-H) som just lämnade en kommentar här hos mig. Jag tänker tyvärr inte publicera den då det endast var reklam för ngt ni säljer. Vill du kommentera matlagning, mina blogginlägg eller andra livsglädjande tankar så är du så klart mycket välkommen.
    Mvh Frederik

  2. Susanna B.

    Hej Frederik. Jag kan inte få tag i älgkött här. Tycker du att man kan använda någon form av ”vanligt” grytkött istället?

  3. frederik

    Ja absolut. Vad som helst! Framdel av nöt är underbart. Bringa, bog eller högrev, eller ’grytbitar’ som de brukar kallas i butikerna… 🙂

    //F

  4. Kristin

    Nämen, det här är ju bättre, godare och enklare än alla kokböcker jag har! Ingen aning hur jag hamnat på din blogg och att du håller på med mat nuförtiden, men tycker det är helt underbart!!! Grattis Fredde, verkligen. Kommer nog prova göra en av dina måltider här snart. Kristofer och Valentin kommer säkert bli jätte glada då ( laga mat är ju annars inte direkt min favorit sysselsättning… hehe) Jag önskar er en god jul!!! 🙂

  5. frederik

    Hej hej Kristin,
    Välkommen hit! Hoppas allt är väl med dig och dina. 🙂
    //F