Julsallad med rödkål, rödlök & marinerat äpple

I kväll är det dags för Janssons här hemma, jag längtar helt otroligt mycket efter dagens magiska middag. En annan klassisk godsak här hemma är min julsallad. Den ska förberedas en dag innan servering, kom ihåg det i planeringen. Detta är en smakbomb av grymt hög klass. Helt otroligt gott med en nykokt skinka. Matmagi!!

julmat, julsallad, rödkål, grenadine, löksallad, sillsallad, sillsallat, julsallat, julbordet, frederik zäll, lyxlagat

JULSALLAD MED MARINERAD RÖDKÅL, PICKLAD RÖDLÖK & GRENADINEÄPPLE

500 g rödkål
1 msk rödvinsvinäger
2 msk rapsolja
salt & svartpeppar

2 äpplen
1,5 msk Grenadine (granatäppelextrakt)

2 rödlökar
2 msk 24% ättika
4 msk socker
6 msk vatten

Koka upp lagen till rödlöken. En klassisk 1-2-3-lag. Rör runt så att sockret blandas ut och dra kastrullen från värmen vid uppkok. Låt lagen svalna. Skala och skiva rödlökarna tunt. Lägg in dem i den kalla 1-2-3-lagen och låt dem dra i 60 minuter.

Hyvla rödkålen med en osthyvel för att få fina, långa, ganska tunna strimlor. Blanda vinegrätten (olja, vinäger, salt och peppar) i en skål och vänd därefter ner den strimlade rödkålen. Låt dra i 30 minuter.

Kärna ur äpplena och skär dem i små, små tärningar. Lägg dem i en separat bunke och häll på Grenadine. Vänd varsamt runt och låt dra i några minuter.

När de tre olika delarna till salladen är klara ska de blandas ihop i en stor salladsskål. (Häll bort så gott som all lag från rödlöken först.) Vänd runt så att det hela blandas till en stor, röd, vacker sallad. Låt nu hela salladen dra till dagen efter så har ni en av de godaste julsalladerna ni någonsin smakat! 🙂

God jul!

Du kanske också gillar

  1. Gülay

    Hej Frederik
    Grenadine granatäppelextrakt har jag letat efter här i Sverige. Var kan man hitta det? Inte i vanliga livsmedelaffärer eller hur?

  2. Gülay

    En fråga till man kan inte ta 12% ättika eller hur?

  3. Frederik Zäll

    Tja,
    Grenadine brukar jag hitta i välsorterade livsmedelsbutiker. Inga konstigheter där inte! 🙂 När det gäller ättikan så kan du använda dubbel mängd 12% ättika, men då får du mer vätska, det tunnar ut smaken en liten smula i slutresultatet. Kör med 24% är mitt tips!
    //Frederik

  4. Helena

    Tack för receptet! Den här kommer jag göra varje jul framöver!! Supergod och julig sallad! God Jul!

  5. Henrik

    Det går utmärkt med 12% ättika om man ändrar proprtionerna. Då tar man 4 msk 12% ättika och 4 msk vatten. Detta ger exakt samma resultat.