Julöl, senapssill & inlagd sill

Tjena vänner,

Här kommer det lite sillar nu till julborden. Testa gärna min franska senapssill som inte alls byter ut den vanliga senapssillen utan är en helt annan variant. Riktigt, riktigt god! Även en klassisk inlagd sill finns i inlägget nedan.

Hittills har jag testat Mysingen, Nisse, Three Hearts & Mikkeller Santa’s Little Helper när det gäller årets julöl.

Mysingens Midvinterbrygd levererar högsta kvalitet år efter år och är ett bombsäkert kort. Inget chockerar från året innan, men man vet att man får ett fantastiskt öl.

Nisse kändes aningen svagare i kryddningen än tidigare år. Kanske bara i min värld, men så upplevde jag den. Var ett stort fan av bryggeriets tidigare julöl som gick under namnet Tomte, men den är borttagen ur sortimentet så vitt jag vet. Tyvärr…

Three Hearts hade jag inga direkta förhoppningar på, känner mig ganska nollställd inför märket som sådant, men däremot tyckte jag de fått till en otroligt fin etikett på flaskan och man dricker ju även med ögonen som ni vet. Verkligen fin och julig, men smakmässigt aningen anonym och kryddsvag för min del.

Mikkeller Santa’s little helper är ju en av mina favoriter år efter år och 2012 års version är magiskt god. Lätt trögflytande, mörk som vinternatten och kraftfulla smaker av julgran, glögg, pepparkaka, julklappar, tomteluva och allt som hör julen till, hahaha! Jag uppskattar också att de valt att göra 33cl istället för 50cl som det var tidigare år. 50cl är för mycket för mig i en sittning. Mitt val hittills i år är helt klart denna Mikkeller!

Fransk Senapssill Lyxlagat

FRANS SENAPSSILL

1 pkt 5-minuters sill á 420g
4 msk gräddfil
3 msk majonäs
4 msk dijon
1 tsk vitvinsvinäger
1 tsk florsocker
2 krm colemans senapspulver
1 krm fint mortlad vitpeppar

Skär sillen i bitar stora nog att en suktande, längtande, hungrig matgäst ska kunna äta med största möjliga njutning. Det är ju det allt handlar om ändå. Njutning alltså …

Blanda ihop gräddfil, majonnäs och dijon i en bunke. Rör ned vitvinsvinägern tillsammans med florsocker, senapspulver och vitpeppar. Den sistnämnde glädjespridaren ska vara mortlad till ett fint pulver.

Vänd ned de skurna sillbitarna varsamt och se till att det blandas väl.

Skeda över kärleksskapelsen i en glasburk. Täck med lock och låt sillen dra. Den blir som godast efter ett dygn, men fungerar även utmärkt att ätas omedelbums.

——–

inlagd sill lyxlagat

INLAGD SILL

8 urvattnade sillfiléer
1 dl 12% ättikssprit
2 dl strösocker
3 dl vatten
2 skivade rödlökar
1 skivad morot
15 kryddpepparkorn
3 lagerblad

Den klassiska 1-2-3-lagen används så klart många gånger i denna bok och den är enkel att komma ihåg. En del ättika, två delar socker och tre delar vatten. Koka upp och låt svalna. Svårare än så är det inte.

Just denna gång ska vi koka upp lagen tillsammans med 2 skalade, skivade rödlökar, 1 skalad och skivad morot, kryddpepparkornen och lagerbladen. Koka upp och rör så att sockret löses upp.

Tag kastrullen från värmen och låt lagen svalna helt.

Skär sillfiléerna i munsbitar. Varva sill, rödlök, morot, lagerblad och kryddpeppar i en glasburk. Avsluta med att hälla över lagen. Lägg på ett tätslutande lock och ställ sillen i kylen i minst ett dygn, gärna två.

Du kanske också gillar