Jerkkryddad kyckling

jerkkryddad kyckling

Jerk..? Idiot på engelska och en grymt god Jamaicansk kryddblandning på ”kulinariska”!  🙂

Helgen har varit i byggandets tecken då vi haft vår sedvanliga ”grabbhelg” ute på ön där far min bor. Virke som ska oljas, sly ska rensas och en ny trappa och trall byggas. Det mesta blev klart och rysligt fint blev det. Nästan lika fint som utsikten från mitt sovrum där ute.

bastuholmen

Ni förstår kanske varför jag pratar en del om inspiration i omgivningen. Alla sinnen ska ha sitt, smak, doft, syn, hörsel och känsel… Lyxlagat… 🙂

klyftpotatis innan ugn

Lite potatisklyftor med några hela vitlöksklyftor läggs i en form, ringla över olivoljan först, då fastnar alla kryddor bättre. Strö över salt, svartpeppar, cayennepeppar och lite färska örter om ni har det. Baka av potatisen i en ugn som är värmd till 175°C. Potatisen är klar efter cirka 20-25 minuter då den ser ut som nedan. Känn efter med en sticka så att den är helt klar…

klyftpotatis i ugn klar

Kycklingen som syns på bilden överst är 4 bröstfiléer som jag vänt i denna Jerk-krydda som alltså är en riktigt fin och kryddig blandning från Jamaica. Kika på kryddhyllan i en välsorterad butik så finner ni den säkerligen. Även kycklingen fick gå klart i ugnen efter att jag gett dem lite färg i en het stekpanna med olja. Låt kycklingen gå klart tillsammans med potatisen tills filéerna har en innertemperatur på cirka 72°C.

jerk kyckling klar

Servera den goda kycklingen och potatisen med lite tomater och en fin bbq-sås. Jag testade en burk av en ny sockerfri majs – ”Crisp Niblets” till. Smakade grymt, perfekt eftersom kidsen är galna i just majs. 🙂

Riktigt, riktigt gott! Blir säkerligen ännu godare om ni grillar kycklingen i lä, vid havet, med solen i ansiktet, Cornelis i högtalarna och en havskyld Pabst Blue Ribbon lager i handen… Hahah! 🙂

Du kanske också gillar