Janssons, galet gott!!!

God onsdag vänner,

Det börjar så smått dofta av jul, känner ni? Jag längtar så jag sprängs. Marie vägrar låta mig släppa loss redan nu, men några julmust har jag inhandlat redan. Haha! 🙂

I morgon tänkte jag att vi kunde ses om ni har lust. Ja, jag skall vara på matmässan och hålla ett litet föredrag om lergrytor av olika slag på stora scenen kl 15.00, hoppas ni har vägarna förbi.

Nu blir det i alla fall lite julaktig mat. (säg inget till Marie, hehe…)

Janssons Frestelse

4-6 portioner

1 purjolök
800 g potatis
1 burk ansjovisfiléer (125 g)
1 litet knippe dill
1,5 dl vispgrädde
1,5 dl mjölk
1 msk tomatpuré
ströbröd
smör
I kockens glas: Nils Oscar Pils (nr 89110)
I kockens öra: Aimee Mann – Pavlov’s Bell

Sätt ugnen på 175°C och avnjut en av mina favoritpils. Bra låt av Aimee Mann!

Ansa och skölj purjolöken väl. Strimla den fint. Blondera den lätt i en kastrull med lite smör.

Finhacka ett litet knippe dill. Öppna ansjovisburken, men slå inte bort spadet. Skala potatisen och skär även den i strimlor.

Varva  potatis, purjolök, ansjovis och dill i en ugnssäker form. Avsluta med ett lager potatis.

Vispa ihop mjölken med grädden, 2-3 msk av ansjovisspadet & tomatpurén. Häll blandningen över potatisen.

Strö över ströbröd och klicka över lite smör. Garnera gärna med några hela ansjovisfiléer. Grädda i ugnen i ca 50-55 minuter. Känn på potatisen. Är den mjuk och har vacker färg så är det klart… :-)

Smaklig Jansson på er gott folk! Imorgon ses vi på Matmässan!

//Frederik

Du kanske också gillar

  1. Sofie

    Åh, jag vet alldeles för väl hur du känner! Min sambo bromsar mig också, och tur är kanske det.. Nåja, jag har hunnit med att äta både pepparkakor, lussekatter och knäck. I helgen blir det nog en janssons och kanske en lite julskinka.. Julmaten är ju så fantastiskt god!

  2. Åsa

    Mums ser galet gott ut…Längtar efter julen..

  3. Janssons Frestelse | Lyxlagat

    […] Ni vet säkert att jag är en förespråkare av lergrytan och har ju gett ut böckerna Lyxlagat i Lergryta & även Lergrytor, Stekar & Långkok. Därför tänkte jag tipsa om mitt fina recept på Janssons Frestelse i Lergryta idag. Vill ni hellre göra en finfin variant utan själva lergrytan så har jag så klart även tips på detta. Kolla in min ”vanliga” Janssons Frestelse här. […]

  4. Blogged.se – Sök efter bloggar» Blog Archive » Janssons Frestelse

    […] Ni vet säkert att jag är en förespråkare av lergrytan och har ju gett ut böckerna Lyxlagat i Lergryta & även Lergrytor, Stekar & Långkok. Därför tänkte jag tipsa om mitt fina recept på Janssons Frestelse i Lergryta idag. Vill ni hellre göra en finfin variant utan själva lergrytan så har jag så klart även tips på detta. Kolla in min ”vanliga” Janssons Frestelse här. […]