Het kycklingfilé med rösti och salsa

Kycklingfilé

Som utlovat så kommer hör en het kycklingrätt som är riktigt, riktigt god. Det var vid ett sådant tillfälle som inte händer så ofta hos oss, vi hade ingen middag planerad och fick rota i frysen för att se vad som fanns.

Jag hittade kycklingfilé. I kylen fanns tomater och stjälkselleri och i skafferiet några potatisar. Glädje, nu kör vi tänkte jag! 🙂

Önskar ni en dessert så har jag skrivit om en 1700-talsdessert i form av Äppeltårta på min bokblogg. Kolla!

Het kycklingfilé med rösti och salsa

4 portioner

4 kycklingbröstfiléer skinn- och benfria
600 g kall kokt potatis, skalad
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
4 tomater
2 stjälkar selleri
1 liten het, röd chilifrukt
Flytande honung
Tabasco
Svart-, röd- och vit peppar
1 citron
Olivolja
Het ajvar
Crème fraiche
I kockens glas: Sigtuna Vårweizen (nr 11552)
I kockens öra: Johnny Cash – God’s gonna cut you down

Börja med att röra ihop 2 msk flytande honung med några rejäla stänk tabasco och rikligt med nymald svart-, röd- och vit peppar. Ringla glazen över kycklingfiléerna och låt dem dra i kylen i några minuter.

Skala och riv vitlök och gul lök fint. Riv den kokta potatisen grovt och blanda sedan med all lök. Salta och peppra lätt och blanda varsamt utan att mosa potatisen. Forma puckar med hjälp av stansringar eller händerna och låt dem ligga och dra i kylen.

Sätt ugnen på 150°C.

Skölj tomaterna och sellerin. Skär allt i små, små bitar. Dela och kärna ur chilin. Finhacka sedan det vackra röda och blanda ner det med tomat och sellerihacket. Ringla över lite olivolja och pressad citron. Salta och peppra lätt och ställ i kylen.

Rör ihop het ajvar med 2 dl crème fraiche. Smaka av tills ni får en lagom smakrik och stark kräm. Börja med cirka 2 matskedar ajvar. Även lite citronsaft, salt och peppar ska i. Låt även detta stå i kylen.

Hetta upp en stekpana med lite olivolja. Bryn kycklingfiléerna runt om och stek även potatisröstin på båda sidorna till vackert gyllene färg.

Ställ därefter in både kyckling och rösti i ugnen och baka av tills kycklingen är genomstekt. Testa med stektermometer. En kycklingfilé ska ha en innertemperatur på cirka 70°C.

Se till att inte bränna vid potatisröstin. Täck över med folie om de börjar få lite väl mycket färg.

Servera kycklingfiléerna med rösti, salsa och ajvarkräm och gärna en krispig grön sallad. Glatt äro livet i skafferiet! 🙂

//Frederik

Du kanske också gillar

  1. jenny

    Mumsigt det där lätt. det ska testas imorgon när det står kyckling på menyn 😀

  2. Alexander

    MUMS!
    Visst är det så sjukt magiskt när man inte planerat någon middag, sen tror man att det är ”tomt” hemma men ändå så lyckas man knåpa ihop middagar i världsklass!
    Ikväll blir det krabba och chilipilgrimsmusslor, råa! Inte ens fått titta i pannan! YUMMI!
    /A
    http://www.maxiander.se