Hel kyckling i ugn, grundrecept

I helgen skulle Marie fixa till en god sallad med lite frukt och grönt och bland annat en grillad kyckling. Jag skulle stå för shoppingen och stod i affären och letade efter färdiggrillad kyckling. Jag har faktiskt inget emot smaken i den kycklingen man kan köpa varm på ett roterande grillspett i deli-disken, men i den affär jag befann mig i så fanns det bara kalla färdiggrillade varianter inplastade och geggiga. Dessutom kostade damen 55 kronor. Det är ju smått galet. I kylboxen bredvid så fanns färsk kyckling för ynka 20 kronor. Jag skulle ändå fixa till en lergryta för en kommande bok så då kan jag ju lika väl passa på att grilla kycklingen i ugnen efteråt. Själv är bäste dräng som det heter. 🙂

Ska man äta kycklingen direkt efter tillagning så tycker jag lergryta är helt oslagbart för att få den saftigaste och godaste smaken, men i detta fall så skulle vi ju äta kycklingen kall dagen efter så då fick kycklingen gå i en ugnsform istället.

Här kommer alltså det enkla grundreceptet för att göra en hel kyckling i ugn som givetvis kan serveras med vilka goda tillbehör som helst. Bland mina favoriter finns klyftpotatis, tomatsallad och tzatziki eller ugnsrostade rotsaker och betor med örter och en kall crème fraichesås. Kanske pressad potatis, grönpepparsås och en klick gelé..? Ni väljer så klart själva.

Hel kyckling i ugn, grundrecept

1 hel kyckling
1 msk kinesisk soja
1 krm rosépeppar
1 krm svartpeppar
1 krm cayennepeppar
2 solovitlökar
1 citron
Olivolja

Sätt ugnen på 200°C. Skölj kycklingen ut- och invändigt och ta ut eventuella inälvor. Torka lätt av med hushållspapper och lägg på ett ugnssäkert fat. Bind upp den likt bilden.

Skölj och dela citronen. Gnid in kycklingen runt om med citron och lägg sedan citronhalvorna i kycklingen. Skala och dela solovitlökarna, gnid in kycklingen och lägg sedan även dem i kycklingen. Mortla samman pepparsorterna och rubba in dem i kycklingens skinn.

Avsluta med att pensla hela kycklingen med soja. Ringla över några få droppar olivolja och lägg den med bröstet nedåt.

Ställ formen i ugnen och låt stå i 30 minuter. Ta därefter ut kycklingen och vänd den med bröstsidan uppåt (som på bilden) och pensla ytterligare en gång med den smakrika skyn som finns i ugnsformen. Ställ tillbaka kycklingen och låt stå i ytterligare 30 minuter.

Kolla med stektermometer att kycklingen är klar. Stick termometern i låret och se efter att köttsaften är helt klar. 70°C ska temperaturen vara i låret. Låt gärna kycklingen vila lite innan tranchering.

Bokbloggartajm. Snapsvisor inför påsken… 🙂

//Frederik

Du kanske också gillar

  1. Anders

    Undrar man inte hur man kan få en hel kyckling för 20 kr..? Något säger mig att någon/något har fått stryka på foten. Sjukt!

  2. Namn

    Tycker du att det är galet, att betala 55 kronor för en uppfödd och slaktad kyckling? Nej, HELT GALET är att du kan köpa en kyckling för 20 kronor. En mjukglass kostar mer! Det är väl HELT GALET!? Besök en kycklingfarm och bedöm därefter vad som är HELT GALET.

  3. Inga-Lill Wass

    Fick inte med mitt namn med min kommentar den 24 maj, men det är jag Inga-Lill Wass som skriver det och det står jag för. Hoppas att fler uppmärksammar frågan!

  4. Malin

    Tackar för ett bra grundrecept!
    Jag köpte en hel färsk kyckling för 30 kr igår.
    Hmm kanske det i fler butiker än den jag besökte finns produkter med nedsatt pris när de närmar sig bäst före-datum?

  5. Mats Olofsson

    Tackar för receptet, kommer nog att funka bra. Lite udda komentarer dock på en receptsida. Bör väl finnas mer rätt forum att ta upp denna fråga på.

  6. Klas

    Jag köpte en hel kyckling från Bosarps kycklinggård (Coop Änglamark). Kostade 250 kronor, men smakar otroligt gott och är förmdoligen etiskt sjysst också.