Grillade primörer, tzatziki & prosciutto di Parma

Grillad sallad

En så underbar middag. Fräsch, krispig och fantastiskt smakrik. Som alltid när det gäller matlagning så gäller det att hitta kombinationer som navigerar på samma kurs. Salt, sött & surt skall representeras, men lika viktigt tycker jag det är att kombinera konsistenser. Mjukt, krispigt, luftigt och krämigt till exempel.

Denna grillade sallad har jag gjort många gånger och alltid kommit på något nytt som jag vill addera. Idag får Italiens stolthet prosciutto di Parma vara med i en grekisk anrättning. Prosciutton sätter en ljuv sälta till den i övrigt söt-syrliga salladen. Testa gärna mina vänner…

Grillade primörer, tzatziki & prosciutto di Parma

2 portioner

3 späda plasternackor
3 späda morötter
4 salladslökar
1 knippe sparris
1 rödlök
2 tomater
1 röd chili
1/2 lime
6 skivor prosciutto di Parma
2 msk acaciahonung
2 msk olivolja
2 msk balsamvinäger
2 tsk salt
2 tsk nymald svartpeppar
1/2 dl färsk, hackad basilika
200 g fetaost
2 grova baguetter
Tzatziki
2 dl grekisk yoghurt
1 msk olivolja
3 klyftor vitlök
1/2 gurka
1 tsk salt
1 tsk nymald svartpeppar
1/2 lime
I kockens glas: Mythos Lager (nr 1396)
I kockens öra: Nick Drake – One of these things first

En välkyld Mythos sätter fin stämning denna kökseftermiddag. Nick Drake’s oslagbart underbara musik som sällskap glädjer i alla stunder. Han är den som bäst lyckas hålla ut långa toner på konsonanter. Efter ca 1.05 kommer ”I could have beennnnnnn…” Fantastiskt! 😀

Börja med tzatzikin. Skala gurkan med en potatisskalare. Skär eller riv gurkan i små bitar. Låt rinna av i ett kaffefilter i 10-15 minuter. Vänd ihop yoghurt, olivolja, salt, peppar och pressad vitlök. Blanda sen ned gurkan och smaka av med lime. Låt vila i rumstemperatur.

Tänd grillen i dessa sista värmande dagar, eller ta fram en grillpanna om vädret inte tillåter annat.

Bryt av den nedersta biten på sparrisen och släng bort. Blanchera sparris i lättsaltat sjudande  vatten i 1 minut. Låt sedan vila i iskallt vatten. Skala och skär morötter och palsternackor i stavar. Ansa och dela salladslöken på längden. Pensla sparris, morot, pasternacka och salladslök med lite olivolja. Salta och peppra och grilla dem klara.

Skala och skiva rödlöken mycket fint. Lägg skivorna i vatten. Tvätta tomaten och skiva även den fint. Kärna ur och finhacka chilin. Krama ur vattnet ur löken och blanda lök, chili och tomat varsamt.

Lägg upp de grillade primörerna i en stor skål, lägg på chilitomaterna och strö över tärnad fetaost.

Blanda samman olivolja, balsamvinäger, honung, lite salt och peppar & basilika i en liten burk. Skaka rejält och ringla över salladen. Vik över lite prosciutto och pressa över 1/2 lime.

Servera direkt med tzatzikin och en grov baguette. Ett gott öl till denna anrättning kommer sätta ett stort leende på era läppar. Njut! 😀

//Frederik

Du kanske också gillar

  1. emma

    lät riktigt gott, men mkt ingredienser..synd..

  2. frederik

    🙂
    Jag gillar ju tidskrävande matlagning, men det är ju inget som hindrar dig från att plocka bort en del saker och finna din egen version. Du kommer säkert kunna få ihop en ypperlig sallad med hälften av ingridienserna.. Lycka till!

    //Frederik

  3. maria

    första gången jag läser din blogg, mumsiga recept och jättekul grej det där: kockens glas och hans öra då jag tycker det är roligast att laga mat till musik. tack för underhållande läsning!

  4. frederik

    Tack för din kommentar och välkommen hit. 🙂

    //F