Grillad tonfisk med pasta och tomatsallad

Italian friday på g och kanske lite grillad ”tonnato” kan vara något? Här kommer ett löjligt gott tips från min bok Lyxlagat på grillen.

Tonfisk är ju en alldeles underbar fisk. Köttet är rött och rejält och är helt sagolikt att grilla. I denna rätt har jag valt att inte krydda filén med annat än lite havssalt och svartpeppar just för att bibehålla den otroliga smak som redan finns i köttet. Lite marinerade tomater till och livet är en fest.

Grillad tonfisk med pasta och tomatsallad

4 portioner

4 vackra filéer tonfisk à 150 g
Färsk Linguini till de fyra lyckliga gästerna
1 dl solroskärnor
1 citron
1 gul lök
Blandade tomater
Olivolja
Rödvinsvinäger
Grovt havssalt & nymalen svartpeppar
I kockens glas: Montepulciano d’Abruzzo  (nr 2337) – Italien
I kockens öra: Johnny Cash – Guess Things Happen That Way

Här har vi otroligt bra låt. I originalversionen sjunger Mr Cash själv, men den finns även med Johnny Cash & José Feliciano. Den finns på YouTube och är verkligen värd att se. Till kocken serverar jag idag ett enkelt och jordigt, men ack så gott Italienskt vin. Billigt njutning kära vänner. 750 milliliter för 57 riksdaler i saftörskiosken i skrivande stund.

Tänd grillen och sippa lite vin. Det är ju ingenting i denna matlagning som tar tid, så därför tycker jag vi kan riktigt god tid på oss vid grillen. Det är bra om ni har koll på grillen, så sitt gärna ned med ett glas i handen och vila några minuter. Ingen brådska här inte.

Ta fram en stekpanna och ställ den på grillen. Rosta solroskärnorna i torr, het panna tills de fått fin färg och börjar dofta lite nöt. Häll över dem i en skål och ställ i skydd från måsar och gäster som gärna tuggar i sig godiset när du vänder ryggen till.

Skär tomaterna i stora bitar. Skala och skiva löken fint och vänd ned skivorna med tomaterna. Häll på rikligt med vinäger och olivolja. Krydda med lite salt och peppar. Låt stå svalt tills servering.

Koka upp saltat vatten till pastan. Ringla lite olja över fiskfiléerna och strö sedan över havssalt och svartpeppar. Lägg filéerna på den heta grillen och låt dem ligga i någon minut på varje sida. Det är viktigt att inte genomsteka tonfisken då den lätt blir torr. En kraftigt röd kärna i mitten önskas.

Kasta hastigt ned pastan i det kokande vattnet och lyft ur den igen efter bara en minut eller två. Längre tid än så behövs inte då vi använder färsk pasta.

Sedan är det dags att lägga upp. Tonfisk, tomat- och löksallad, färsk pasta och de rostade solroskärnorna. Pressa över rikligt med citron och ringla över lite olivolja. Så ja. Galet gott!

Du kanske också gillar

  1. Mrs G Http://ifalldayswereholidays.wordpress.com

    Oh, grillad tonfisk som är så gott! Nu blev man sugen!

    Mrs G

  2. mj

    hej!
    Tack för en läsvärd blogg! Jag tänkte egentligen bara höra om du har nått tips till mig.. Vi ska grilla oxfile´och till det tänkte jag bara göra en gratäng men har du något förslag på en god sås till? Gärna kall.

    Ha det bra!

  3. lyxlagat

    Hej,
    Tack för din kommentar. Här följer några goda kalla såser, hoppas du finner något du gillar.

    –Persiljepesto–
    40 g persilja
    1 st vitlöksklyfta
    0,5 dl pinjenötter
    1 dl olivolja
    1 dl parmesanost, riven
    1 krm salt
    Hacka persiljan i mixer eller matberedare. Tillsätt vitlök och pinjenötter, kör en gång till.
    Tillsätt olivoljan i en tunn stråle medan maskinen är i gång. Blanda till sist i färskriven parmesan och salt.
    Peston ska inte rinna utan vara mer som en pasta.

    –Ajvarsås–
    5 dl turkisk yoghurt
    2 dl ajvar relish, stark
    1 tsk salt
    2 msk pressad citron
    Blanda väl och låt stå kallt i 30 minuter innan servering.

    –Mangosalsa–
    1 st mango
    1/4 gurka
    20 st färska myntablad
    2 msk farinsocker
    1 röd chili
    Skala, kärna ur och skär mangon i mycket fina tärningar. Tärna gurkan. Strimla myntan och finhacha chilin (utan kärnorna).
    Blanda mango, chili, mynta och farinsocker. Låt stå i kylen och dra minst en timme.

    –Avokadokräm–
    2 st avokado , mogna
    1,5 dl matlagningsyoghurt
    2 st vitlöksklyftor
    0,5 tsk salt
    0,5 krm cayennepeppar
    Klyv, kärna ur och gräv ur avokadorna.
    Mixa dem med övriga ingredienser. Smaka av och häll upp.

    –Körvelcréme–
    1/2 bakpotatis , skalad
    1 st vitlöksklyfta , skalad
    1 dl lätt crème fraiche
    1/2 kruka körvel
    0,5 tsk salt
    0,5 krm svartpeppar , nymald
    Skär potatisen i tärningar och koka dem mjuka i vatten tillsammans med vitlöken.
    Häll av vattnet och mixa slätt med creme fraiche. Låt svalna.
    Mixa med körvel före servering och smaka av med salt och peppar.

  4. Glad Påsk! | Motivation, inspiration och passion

    […] om något en inspiratör till god mat, kika på hans blogg på Allt om Mat! Jag hittadet det här receptet  på tonfisk – blir nog nästa gång Däremot gjorde jag en fantastisk Vit […]