Grillad röding med sauce Hollandaise

Hej vänner,

Vi har nu hamnat i Amsterdam tillsammans med Roxette där vi (Eskobar) lirar förband på Heineken Music Hall i kväll innan det bär av mot Antwerpen. Vi ska precis kasta oss iväg till soundcheck, men ville bara få in ett inlägg med finfin anknytning till kvällens konsert, nämligen en fin Sauce Hollandaise (Holländsk sås). Löjligt bra!! 🙂

GRILLAD RÖDINGFILÉ MED SAUCE HOLLANDAISE

4 portioner

4 vackra rödingfiléer med skinn
200 g smör
3 äggulor
3 msk vitt vin
1/2 pressad citron
1 krm nymalen vitpeppar
3 morötter
1 knippe rädisor
1 fänkålsstånd
3 msk rapsolja
3 msk vitvinsvinäger
1 knippe persilja
Salt och nymalen svartpeppar

Börja med att vända ihop denna löjligt goda sallad. Skala morötterna och hyvla dem sedan tunt, tunt med en potatisskalare eller en osthyvel. Skölj och skär rädisorna i fina skivor. Ansa och hyvla tunna skivor av fänkålen och lägg därefter allt godis i en skål med iskallt vatten.

Ta fram en liten skål med tätslutande lock eller en om ni har en sådan. Häll i rapsolja, vitvinsvinäger, finhackad persilja samt salt och svartpeppar. Sätt på locket och skaka för livet. Lyft ur grönsakerna och låt dem rinna av väl. Lägg dem i en stor skål och häll över marinaden. Blanda varsamt runt och ställ sedan svalt tills servering.

Tänd grillen och gör den redo för finfin grillning.

Smält smöret långsamt i en liten kastrull. Ta fram ytterligare en kastrull som sätts i vattenbad med lätt sjudande vatten. Vispa ihop äggulorna med vitt vin och citronsaft. Vispa i vattenbadet tills äggen blir till en luftig smet. Såsen får inte koka, då skär den sig. Tillsätt därefter det smälta smöret under konstant vispande. Först bara några droppar i taget, sedan i en jämn stråle. Smaka av med salt och vitpeppar. Ställ kastrullen med såsen åt sidan tills vidare.

Salta och peppra rödingfiléerna på båda sidorna. Grilla nästan helt igenom med skinnsidan nedåt. Det tar inte många minuter. Vänd sedan filéerna och ge den andra sidan lite fin färg innan servering.

Behövs såsen värmas så gör det varsamt. Är den för tjock så tillsätt lite vatten. Servera den underbara fisken med den marinerade salladen och den overkligt krämiga och goda såsen en finfin sommarkväll då inget bekymmer syns i något vädersträck.

Du kanske också gillar