Grillad Älgbiff med Grape- & Rödvinssås

Tjena vänner, idag tänkte jag tipsa om ett superfint recept från min första bok Lyxlagat Hemma som jag tänkte att ni kanske skulle vilja testa. Grymt är det vill jag lova. 🙂 Boken är dessutom på bokrean just nu.

Denna smakrika älgbiff skall marineras över natten. Läs igenom receptet först så kommer ni ha benkoll när ni väl står i köket. Stressa inte. Det kommer att bli en suverän middag i kväll.

GRILLAD ÄLGBIFF & RÖSTI MED GRAPE- & RÖDVINSSÅS

Grillad Älgbiff lyxlagat

4 portioner

Köttet & såsen
4 st tjocka biffar älginnanlår á 200g
1 msk rapsolja
5 dl rött vin
4 schalottenlökar
1 knippe persilja
1 knippe gräslök
4 lagerblad
10 svartpepparkorn
Salt & nymald svartpeppar
Socker
1 dl crème fraiche
½ Grapefrukt
Mörk maizena
Rösti
10 Potatisar
3 gula knipplökar
2 msk färsk, hackad persilja
4 dl Västerbottenost
Smör
Salt & peppar
I kockens glas: SomeZin Zinfandel 2009 (nr 2145)
I kockens öra: Chris Isaak – Graduation Day

Marinera biffarna i olja, vin, finhackad schalottenlök, hackad persilja och gräslök, lagerblad, krossade pepparkorn och salt. Lägg svalt över natten.

Testa gärna detta grymt goda boxvin som är riktigt smakrikt och kraftfullt. Chris Isaak i bakgrunden sätter stämningen. Sätt ugnen på 150°C.

Skala potatisarna och riv dem grovt. Riv även knipplöken fint. Blanda samman potatis, riven ost, lök, salt, peppar och persilja.

Hetta upp smör i en stor stekpanna och stek potatisblandningen under omrörning i ca 10 minuter. Platta till kakan lätt och stek ca 5 minuter på varje sida under lock. Ställ sedan hela stekpannan med lock i ugnens nedre del.

Lägg köttet i en kastrull, häll över marinaden och ge det hela ett hastigt uppkok. Ta upp biffarna och halstra dem i en het grillpanna. Lägg biffarna i en ugnsform och baka klart i ugnen i ca 8-10 minuter.

Låt marinaden koka vidare. Salta och peppra en aning och strö över en nypa socker. Sjud i ca fem minuter. Sila såsen och rör ner 1 dl crème fraiche. Pressa över en halv grapefrukt och red sedan av med mörk maizena. Koka upp och sänk sedan värmen. Smaka av med salt, peppar och socker.

Servera de grillade biffarna med den goda röstin, gärna lite krispiga, vackra primörer och ringla över lite grapedoftande rödvinssås.

Du kanske också gillar