Gratinerad falukorv deluxe

Gratinerad falukorv

Måndagen har anlänt med buller och bång. I alla fall i min värld. Helgen har spenderats i Norrköping där min kusin gifte sig och jag lirade gura i kyrkan. Efter en hejdundrande fest (vi var barnfria festen till ära 🙂 ) tog vi oss hem igår och pös i soffan utan några som helst kulinariska mål att uppnå. Dock har jag en hel del riktigt fina lyxrecept på lager från goda mattider  här hemma i stugan.

Innan matlagningen kan ni ta er en cocktail. Kolla in min bokblogg för den bästa samlingen cocktailrecept.

Här kommer ett recept på falukorv som får magen att volta av ren och skär lycka;

Gratinerad falukorv med potatismos

4 portioner

800 g finfin falukorv
1 purjolök
1 gul lök
5 tomater
2 saltgurkor
2 msk finhackad, färsk timjan
2 dl matlagningsgrädde 15%
2 dl riven västerbottensost
1 knippe bladpersilja
Svensk grov senap
Chilisås
Salt och peppar

Potatismos
800 g mjölig potatis
2 dl matlagningsgrädde 15%
1/2 dl riven västerbottensost
Riven muskot
Salt och peppar
I kockens glas: Din favorit pilsner och inget annat.
I kockens öra: Small Faces – I can’t make it

Coolaste låten i stan! :-)

Sätt ugnen på 175°C och koka upp en kastrull med lättsaltat vatten.

Skala och koka potatisarna. Dela och skölj purjolöken noga. Skär den i 1 cm bitar. Skär den gula löken i tunna skivor.

Smörj en stor ugnssäker form. Lägg ut purjolöken i botten. Dela falukorven på längden och lägg den på purjon. Bre på rikligt med grov senap och chilisås. Salta och peppra och strö över timjan.

Skär tomaterna i tjocka skivor och gurkan i stavar. Toppa korven med gul lök, tomater och saltgurka. Häll på grädden och strö över osten.

Gratinera i ugnen i ca 30 minuter.

Slå av vattnet från de mjuka potatisarna och låt dem ånga av under lock några minuter. Pressa dem sedan och tillsätt grädden och osten. Vänd runt och smaka av med salt, peppar och lite riven muskotnöt. Vänd ner 1/2 knippe finhackad persilja.

Ta ut korven när den fått den finaste av färger och strö över 1/2 knippe finhackad persilja.

Detta smakar så godare än godast. Upplev det gärna!

//Frederik

Du kanske också gillar

  1. Alexandra

    Mmm ser gott ut! När man är mat och vinintresserad så får man nästan skämstankar för att man gillar falukorv, men det är faktiskt gott! Och ditt recept var ju nästan på gränsen till glammigt 🙂

    M.v.h

    Alexandra, småland