Frikadeller i tomat- & chilisås med potatispuré

God måndag kära vänner och läsare av livets mest välsmakande blogg. 😉

Vi är inne på middag nummer sex av sju i tävlingen Save Food och jag har hittills inte använt en enda egen ingrediens förutom salt och peppar. De ingredienser jag har kvar att leka med i skafferi- frys & kyl är följande;

Morötter, gul lök, röd lök, vitlök, ingefära, basilika, koriander, tomater, lime, röda paprikor, sockerärtor, mjölig potatis, krabbkött, blandfärs, ris/äggnudlar, fisksås, olivolja, majsolja, sweet chili, soja, chilisås, tabasco, ägg, smör, vispgrädde, gräddfil, sesamfrön, spiskummin, ströbröd

Jag gick givetvis igenom alla varor redan dag ett och valde då att frysa in vissa saker och sköta om de olika varorna på bästa tänkbara sätt. Basilikan och koriandern har klarat sig fint, med bara lite vatten var- eller varannan dag. Färsen är som ni vet väldigt känslig så det var det första jag frös in. Den är dock tinad och skall nu användas. Lök håller sig bra. Jag brukar förvara löken i kylskåp, då håller den sig bra i flera, flera dagar.

Frikadeller i tomat- & chilisås med potatispuré

Frikadellerna:
800 g fläskfärs
1,5 dl grädde
1,5 dl gräddfil
1,25 dl ekologiskt ströbröd
200 g gul lök
½ kruka basilika
2 klyftor vitlök
4 ägg
Tomat- & Chilisåsen:
500 g tomater
2 dl chilisås
1 dl vatten
½ kruka basilika
2 klyftor vitlök
100 g gul lök
Olivolja
Purén:
500 g mjölig potatis
1,5 dl gräddfil
150 g smör

Salt & nymald svartpeppar

I kockens glas: A Amarone (nr 12343)
I kockens öra: Elvis – Suspicious Minds

Riktigt smörigt och örtigt vin idag och det passar perfekt idag. Vardagsnjutning på högsta tänkbara nivå och vem ska då få äran att kompa? Jo, The King så klart. 🙂

Sätt ugnen på 175°C.

Frikadellerna: Rör ut ströbrödet i grädde och gräddfil och låt svälla i 10 minuter. Blanda fläskfärsen med några nypor salt och svartpeppar. Vänd ihop färsen med ströbrödet, grädden och gräddfilen. Vänd även ner äggen, pressad vitlök, riven gul lök och strimlad basilika. Forma den smetiga färsen till stora bollar. Koka upp vatten i en kastrull och låt det precis sjuda. Koka frikadellerna några i taget tills de flyter. Det tar cirka 30-40 sekunder. Lägg dem sedan varsamt i en oljad ugnssäker form.

Förresten, lägg gärna undan några blad basilika till garnering.

Tomat- & chilisåsen: Hacka tomaterna grovt. Skala och hacka gul lök och vitlöksklyftor fint. Hetta upp ganska rikligt med olivolja i en kastrull och blondera den gula löken. Vänd sedan ner vitlöken. Under några glädjande väldoftande sekunder kan ni njuta och röra runt i kastrullen med en träslev. Tillsätt därefter tomaterna och chilisåsen. Rör även ned 1 dl vatten och hela stjälkar och blad basilika. Krydda med salt och svartpeppar. Låt  det hela koka upp och sänk sedan värmen så att det precis sjuder. Mixa såsen med en stavmixer och smaka av. Häll sedan såsen över frikadellerna och ställ formen i ugnen.

Låt gå tills frikadellerna har en innertemperatur på cirka 75°C. Det tar ungefär 20 minuter.

Purén: Koka skalad potatis i lättsaltat vatten. När den är helt mjuk, häll av vattnet och låt potatisen ånga av under lock. Pressa potatisen och rör ner gräddfil och smör. Smaka av med salt och svartpeppar.

Servera de möra och välkryddade frikadellerna i den underbart tomatsöta såsen och den lätt syrliga potatispurén. Grymt, riktigt grymt! 🙂

Elvis diggade…

Maten räckte gott och väl till mig, Marie & Elvis. Kvar blev det två finfina matlådor till oss. (Även lite rädisor och tomater från matkassen som tillbehör) Det blev ytterligare några frikadeller i tomatsås kvar, dessa hamnar nu i frysen och sen tillsammans med lite god färskpasta en lyxig eftermiddag framöver… 😀

Glöm inte att kolla in de andra vännerna i tävlingen;

Bevemyrs blogg

Salt & Peppar

Husmorsorna

Klicka på loggan nedan för att nå Save Food på facebook.

Du kanske också gillar

  1. Kotletter i tomatsås | Lyxlagat

    […] Jag är en riktig ”junkie” när det gäller kött och när jag ser något med ett bra pris så slår jag alltid till och fyller frysen med glädje. Just nu hade jag en kotlettrad och den passade perfekt. Jag skar den i tjocka skivor och gav dem hastigt en vackert gyllene färg i lite smör och olja. Därefter lät jag dem sjuda på låg värme i tomatsåsen som jag hade över från mitt recept på frikadeller i tomatsås. […]

  2. Lyxlagat vann SaveFood-tävlingen! | Lyxlagat

    […] Frikadeller i tomat- & chilisås med potatispuré […]