Fransk Fiskgryta

Fransk Fiskgryta

Väl hemkomna från en skidresa med hela stora familjen var det dags att gräva i frys och skafferi igen för att skapa en god middag. Själva skidresan blev ju väldigt lugn för min del eftersom jag inte kan åka med mitt trasiga öga. Dock blev det några underbara promenader med min lille son i solen och goda middagar till kvälls. Mycket, mycket trevligt.

Vi drack så klart goda viner och Sydafrika har ju blivit ett riktigt blomstrande vinland. Kolla in min bokblogg där boken Det sydafrikanska vinet är veckans utvalda bok.

Fransk Fiskgryta

4 portioner

400 g räkor med skal
400 g sejfilé
1 purjolök
1 solovitlök
1 fänkål
2 potatisar
1 morötter
2,5 dl grönsaksbuljong
1 burk crème fraiche – tomat & saffran
2 tsk torkad timjan
2 nypor cayennepeppar
citron
smör
Ev salt & peppar
I kockens glas: Kevin Arnold Shiraz (nr 6506)
I kockens öra: Nina Kinert – Visitor

Ett utsökt sydafrikanskt vin i glaset och en mycket fin låt av fröken Kinert. Bra video också! Regisserad av mig nämligen, hahaha! 🙂

Ansa, skölj och skär ner purjolöken och fänkålen i centimetertjocka bitar. Skala och skär moror och potatis i små, små tärningar. Fräs purjo, morot och potatis i en stor gjutjärnsgryta i upphettat smör. Finhacka en solovitlök och låt fräsa med. Några minuter blir bra, det ska dock inte ta någon färg.

Slå på grönsaksbuljongen och crème fraiche. Låt grytan sjuda svagt. Pressa i citron och strö över timjan och cayenne. Smaka av med salt och peppar. Det ska vara krämigt, aningen hett, aningen syrligt  och mycket gott.

Dela fisken i munsbitar och skala räkorna. Lägg ner fiskbitarna och vänd mycket varsamt runt utan att förstöra fisken. Lägg på lock och låt grytan dra i 5 minuter. Vänd till sist ned räkorna och servera.

Det är mycket gott med en klick crème fraiche naturell eller lite turkisk yoghurt i grytan. Gott lantbröd till är också en höjdare! Overkligt smaklig måndag vänner! 😀

//Frederik

Du kanske också gillar

  1. Maxiander

    Härligt!
    När ska du bli bra i ögat?
    Vi var i firade jul och nyår i sydafrika och passade på att fylla på källaren ordentligt.
    Välkommen över djurgårdsbron på provning om 5-6 år 🙂
    /A
    http://www.maxiander.se

  2. Nyfiken på Mat

    Det var evigheter sen jag gjorde fisksoppa/gryta, tack för inspirationen!

  3. frederik

    Hej på er vänner,
    Fiskgryta är en höjdare. Det sydafrikanska vinet likaså. Tänk dock på att vinet inte passar till maten, endast till kocken under tillagandet. 🙂

    Maxiander, lova inte för mycket. Annars kanske jag knackar på om några år med ett tomt provningsglas i handen. 🙂
    //F

  4. Maxiander

    Det gör du rätt i!
    Såg att du ska flytta. Sälj din lägenhet till oss! vi bor bara runt hörnet!

  5. frederik

    Ingen lägenhet till salu. Bor på en skuta. Den är förövrigt redan såld, men jag gillar din tanke. 🙂

    //F

  6. Alexander

    Vad roligt!
    jag och pappa tittade på att köpa Vinga för 2 år sedan när den var till salu som ett litet boprojekt!

    Trevlig kväll