Flygande Jakob

Flygande Jakob Lyxlagat 1

Flygande Jakob är ju en klassiker med kungakrona. Ruskigt god, ruskigt nostalgisk och verkligen kul att bjuda på eftersom allas mungipor automatiskt åker uppåt med ens! 🙂

Flygande Jakob Lyxlagat 2

Givetvis är det så att just denna rätt har en given plats i min kommande bok som handlar just om nostalgi & retro och jag skickade till sist in hela manuset i går. Detta firas på många sätt, till exempel så bjuder jag er på mitt fina recept på just denna flygare här och nu!

FLYGANDE JAKOB

4 portioner

4 kycklingbröstfiléer
2 tsk rosépeppar, hel
2 tsk svartpeppar, hel
1 msk soja
1 dl ketchup
3 dl grädde
5 stänk tabasco
150 g stekfläsk
1 rejäl näve jordnötter
2 bananer
salt och peppar
smör till stekning
kokt långkornigt ris till servering

Mortla pepparsorterna och blanda dem med en nypa salt och 1 msk soja. Pensla bröstfiléerna med blandningen och genomstek dem i en stekpanna med en rejäl klick smör.

Sätt ugnen på 200°C.

Skär kycklingfiléerna i skivor och bred ut dem i botten på en smord ugnsfast form.

Skala bananerna och skiva dem på längden. Lägg skivorna ovanpå kycklingen.

Vispa grädden tjock och blanda den med ketchup och tabasco. Salta och peppra lätt. Bred blandningen på kycklingen och bananskivorna och ställ in formen längst ned i ugnen.

Låt en flygare stå i ugnen i cirka 20 minuter tills den fått fin färg och bubblar gott längs med kanterna. Skär fläsket i tunna, fina bitar och stek det hela knaprigt.

När ugnen gjort jobbet, ta ut formen och strö över fläsk och jordnötter. Servera glädjen med kokt ris och en grönsallad.

Flygande Jakob Lyxlagat 3

 

Du kanske också gillar