Delfinal 3 – Tapas-SM

Hej Vänner,

Här kommer en rapport från kvällens delfinal i Tapas-SM. Det har varit tre rejäla doningar (åtminstone två av dem) när det gäller tillagning osv. Inte några snabba plockgrejjer direkt. Gott som tusan har det varit över lag och denna gång visade sig vara den absolut jämnaste delfinalen hittills…

Nedan följer recepten, exakt så som de skickades in, det vill säga jag har inte skrivit recepten och inte heller rättat eller ändrat ngt. Eventuella frågetecken är alltså upp till eder att räta ut, haha! 🙂

Basilikasnurror

Basilkasnurror med parmesan och valnötter

Recept:
Deg ( till ca 30-35 snurror):
50 gram jäst
75 gram smör
5 dl mjölk
1 tsk salt
13 dl vetemjöl ( alternativt lite olika blandade mjölsorter )

Fyllning:
3 vitlöksklyftor
4 msk valnötter
2 stora krukor basilika
2 dl olivolja
2 msk rumsvarmt smör
1/2 tsk salt
2 krm vitpeppar
3 dl färskriven parmesanost
2 ägg
Skalade sesamfrön

Smula jästen i en bunke.

Smält smöret i en kastrull, och tillsätt mjölken – och värm upp till fingervarmt. Häll lite av spadet över jästen och rör tills jästen helt har löst upp sig, och tillsätt resten av degspadet under omrörning. Rör sedan ner nästan allt mjöl och även saltet. Spara lite mjöl till du ska baka ut. Låt sedan degen jäsa i 30 minuter, under bakduk.

Mixa vitlöksklyftorna, basilikabladen, valnötterna. Blanda med olivoljan, smöret, saltet och pepparn. Dela degen i 4 delar och baka ut dem till rektanglar. Bred röran över de utbakade degarna. Strö över parmesanosten. Rulla ihop degen precis på samma sätt som kanelbullar. Skär i ca 2 cm tjocka bitar och lägg bullarna med snittytan upp på en plåt. Jäs i 30 min under bakduk. Pensla med uppvispat ägg och strö över sesamfröna. Grädda i mitten av ugnen i 8-10 min.

Frederiks kommentar (med gäster) : Ett problem uppstod tidigt i denna skapelse och det är att det står att man skall rulla likt kanelbullar. Det blir en konstig, förvirrad liten fnurra som gör att hela utseendet inte alls passar med dofter och smak. Det är ju som bekant känt att man äter även med ögon och näsa. Med denna något negativa tanke när jag skulle inmundiga det hela trodde jag mig tycka sådär, men attans så fel jag hade. Det blev en grymt trevlig smakbomb. Fyllningen funkade finfint med vetedegen och sesamfröna på toppen var just… toppen… Sältan i parmesanosten och kryddigheten från vitlöken och basilikan satt som en smäck till det goda vinet (Ramón Bilbao) Riktigt bra!

Rödbetsspett

Rödbetsspett med Manchego sås

Recept:
12 små rödbetor
2 msk olivolja
1 msk hackad persilja
1/2 msk rasp av citron
Manchegoås:
2 dl gräddfil
100 gram smulad Manchego ost
1/2 tsk hackad rosmarin
1 krm salt
2 krm strösocker
1 krm rasp av citron

Koka rödbetorna mjuka i saltat vatten

Lägg dem i kallt vatten och dra av skalet.

Gör såsen, blanda samman allt och låt dra i kylen ca 1 timme

Blanda olja, persilja och citronraspet,rulla betorna i blandningen och stick i små träspett

Njut av allt med att doppa i såsen

Serveras med Manchego såsen

Frederiks kommentar: Nu fick jag inte med persiljahacket på bilden ovan, inte heller fick jag tag i fina små rödbetor, men det hela blev hur som helst riktigt gott. En läcker anrättning som jag kommer att göra flera gånger. Tyckte nog man kunde skippat socker i såsen eftersom betorna är så söta i sig, men mycket gott. DOCK…. Jag fick tyvärr inte ihop smakerna med vinet. Tyckte sötman i rödbetorna krockade en aning med vinet och gav en lätt sur eftersmak i gomen. Synd, eftersom maten i sig var superfin.

Tryffel tortilla

Tryffelstänkt, charkinlindad potatistortilla på rostat surdegsbröd

Recept:

Den här tapasen tar mig raka vägen tillbaka till min tid i Barcelona där varje bar med självaktning serverar bröd, tunt skivad korv och tortilla de patata på sina långsmala bardiskar. Med den här tapasen har jag kombinerat dessa tre anrättningar till en, samt stänkt över några droppar tryffelolja för att höja smakerna ytterligare.

10 tapas:
1 Tortilla de patata
10 skivor salami eller annan tunt skivad korv
10 utskurna bitar (ca 4 tunna skivor) surdegsbröd
tryffelolja
tandpetare

Skär potatistortillan i små munsbitar. Rosta brödskivorna i stepkannan, och skär dem i lika stora munsbitar. Rulla in varje bit tortilla i en skiva salami, och fäst med en tandpetare som går ända ner i brödet och håller samman tapasen. Avsluta med att droppa över några droppar tryffelolja. Färdigt!

———-

Tortilla de patata:
5 potatisar
1 lök
2 vitlöksklyftor
1 liten, grön spansk pepparfrukt
1 dl olja
5 ägg
salt

Skala potatisen och skär den i små skivor. Grovhacka löken och pressa vitlöksklyftorna, och skär pepparfrukten i små bitar. Fräs lök och potatis i oljan i en stekpanna tills potatisen mjuknat. Vispa upp äggen lite lätt i en bunke, salta och rör ner pressad vitlök och spansk peppar. Häll ner lök- och potatisblandningen i bunken, rör om snabbt och häll tillbaka alltihop i stekpannan. Låt allting puttra i pannan tills äggen stannar. Vänd tortillan, gärna med hjälp av en uppochner-vänd tallrik, och låt steka klart på andra sidan.

Frederiks kommentar: Läckert! Tryffelolja är ju något av en lögn eftersom det är i mycket få oljor som det faktiskt finns spår av tryffel, men att den är välsmakande är ändå en sanning. Tyckte oljan satt en riktigt snygg prick över i:et här. Kalas! Jag skar nog potatisen i något för tjocka skivor. Så här i efterhand skulle jag valt att skiva potatisen mycket tunt och gjort hela tortillan lite tunnare. Tror man skulle vinna på att göra lite mindre tandpetsbitar än vad just jag gjorde, men det är ju inte receptmakarens fel, endast mitt. Smakerna är vad vi skall bedömma och här var det återigen riktigt gott! Tyckte dessutom att tryffeloljans underliga och delikata smak ovanpå salamin skapade finfin harmoni med vinets jordighet och allt blev bara bra helt enkelt. Topp!

På tisdag tror jag vi får veta vilket av dessa bidrag som juryn tillsammans utser som vinnare. Tackar för denna gång! 🙂 Glöm inte att klicka på bannern nedan för att komma till själva tävlingen. Bomba in fler recept så kan ni vinna galet fina priser!

Tapas-sm

//Frederik

Du kanske också gillar

  1. Kycklingwraps & Delfinalvinnare #3 | Lyxlagat

    […] ”Basilikasnurror” vann i en jämn och tuff kamp! 🙂 Vill ni ha receptet så klicka här på delfinal 3. […]