Dansk Matlagningsskola del 1 av många

Simon

Hej på er vänner,

Igår, må ni tro, var jag på matlagningskurs. Det var ett kombinationsevent med två huvuddelar (förutom vi gäster). Dels var det ”Danish agriculture & food council” och dels var det entrepenören och mästerkocken Claus Meyer som står bakom en hel del av dansk mat idag då han driver matlagningskurser, restauranger, fabriker, vinodlingar, rökerier osv, osv. Killen verkar jobba med allt inom mat helt enkelt. 🙂 (På bilden ovan syns Mr Simon som jobbar med Mr Meyer)

Det var en fantastiskt trevlig tillställning inne i Stockholm där jag fick äran att ha min otroligt matlagningsintresserade mor vid min sida. Eftersom hon ofta är den jag vänder mig till när det gäller frågor om mat eller olika tekniker så tänkte jag att vi båda skulle kunna få ut mycket av en sådan tillställning om vi gick tillsammans vilket var en korrekt gissning.

Vi var ett gäng på cirka 10 pers och vi delades upp i tre grupper som alla gjorde varsin rätt. De olika rätterna var ”Fläskstekssandwich med fläskkarré, ugnsstekt fläsksvål, senapsmajonäs, rödkålssallad, saltgurka & mutzuäpplen”, den andra rätten var ”Helstekt fläskfilé glaserad i plommongastrik med korngrynsrisotto, brysselkål och vattenkrasse” och den sista rätten (den som jag & mor min lagade) var ”Skeppslapskojs på torkad griskind med krispigt rågbröd, grönkålssalsa och rödbetstartar smaksatt med senap och pepparrot”.

Som ni förstår så var det en helt otroligt fin dansk husmanskost vi lagade och bjöds på. Makalöst gott. Recepten är många och långa så jag tänkte faktiskt be att få dela upp det hela i lite olika omgångar. Först ut är en rödbetstartar som funkar perfekt till egentligen vilken måltid som helst. Vit fisk, fläskkött, nötkött, ja, det mesta helt enkelt…

(hej mamma 🙂 )

Mor och rödbetstartar

Rödbetstartar

4 port

400 g rödbetor
2 msk vinbärsvinäger
1 lök
2 syrliga äpplen
1 msk rapsolja
1 msk honung
2 msk grov senap
8 kvistar persilja
Pepparrot

Skala 100 g rödbetor och tärna dem mycket fint. Marinera dem i vinäger, honung och en nypa salt.

Koka de resterande rödbetorna i cirka 25 minuter. Skala dem sedan genom att gnida av skalet under rinnande kallt vatten.

Skala löken och tärna den finfint.

Skär även de kokta rödbetorna och äpplena i små små tärningar.

Blanda de råa rödbetorna, de kokta rödbetorna, äpplena, löken och senapen.

Skölj, skaka och hacka persiljan fint. Skala och riv pepparroten fint.

Smaka av tartaren med olja, salt, honung, senap, persilja och pepparrot. Den skall vara frisk, söt, skarp och rund i smaken.

Glädje, glädje! 🙂 Nu är det en ljuvlig Sabayon med armagnac och mörk choklad som gäller på bokbloggen!

//Frederik

Du kanske också gillar