Crème Brûlée

Hej vänner,

igår var jag i vanlig ordning på Gastro Academy och lagade upp en trerätters till hungriga och glada gäster. Temat var fransk retrolyx och det blev sannerligen både retro och lyxigt. Desserten var så klart given. En crème brûlée av högsta klass. Något för helgen kanske? Missa inte att boka upp er på mina kommande events. Om två veckor är det åter dags för live cooking med moi. 😉

creme brulee, frederik zäll, lyxlagat

CRÈME BRÛLÉE

4 portioner

1 vaniljstång
2 dl mjölk
3 dl grädde
2 msk socker
6 äggulor
råsocker till gratinering

Sätt ugnen på 125°C.

Dela vaniljstången på längden och skrapa ur fröna. Koka upp grädde tillsammans med mjölk, socker, vaniljstång och vaniljfrön.

Ta bort kastrullen från värmen direkt efter uppkok. Lyft ur vaniljstången.

Vispa upp äggulorna i en bunke. Slå över vaniljgrädden under vispning. Häll över smeten i portionsformarna. Grädda brûléerna i vattenbad mitt i ugnen i ca 40 minuter.

Låt svalna.

Strö över ett tunt lager råsocker och bränn med en liten gasolbrännare tills sockret karamelliserats. (Saknar ni sådan så använd ugnen. Grill 250°C. Var försiktig så att det inte bränns för hårt.)

Du kanske också gillar

  1. Henrik på Cremebrulee.se

    Kul ide med att servera desserten i en kaffekopp! Får mig att tänka att desserten skulle bli rätt kaxig att servera i espressokoppar.