Citronstekt kyckling med sötpotatis och tzatziki

Softa ner, smaka på något gott så löser sig det mesta med tiden.

Nu sitter jag på mitt vanliga kondis som jag gör varje onsdagmorgon efter den obligatoriska simturen. Det är ju en riktig pina att behöva skvalpa runt i vattnet, men eftersom jag belönar mig själv med en finfin frukost efteråt så är det ändå värt det.. 🙂 .

Som jag kanske tidigare nämnt så har jag lämnat in det färdiga materialet till kokbok nummer ett, men det blev verkligen ingen rast och ingen ro då vi kom överens om att jag skulle försöka färdigställa ytterligare en bok redan till sommaren. Den kommer att vara inriktad på höst & vinter så den bör väl släppas tidig höst om allt faller på plats. Dock är det ju så att tiden inte alltid känns tillräcklig. Jag har ju faktiskt mitt band som så smått skall börja skriva material för nya skivsläpp eller vad man ska kalla det nuförtiden. Stress och glädje helt enkelt… 😀 .

Citronstekt kyckling med sötpotatis och tzatziki

2 portioner

2 kycklingbröstfiléer
2 stora sötpotatisar
1 citroner
2 solovitlökar
2 dl grekisk yoghurt
1/2 gurka
2 tomater
1 rödlök
Olivolja
Rödvinsvinäger
Salt & nymald svartpeppar
I kockens glas: Kourtaki Retsina of Attica (nr 7185)
I kockens öra: Johnny Cash & José Feliciano Live

Sätt ugnen på 200°C.

Ta en liten paus redan innan du börjar med något. Får jag kanske erbjuda ett glas vitt? Ett mycket prisvärt vin som passar perfekt till dagens underbara kökstid. Till dagens vita rekommenderar jag detta otroliga, musikhistoriska klipp. Ge det sju minuter och bara njut. Först en liten fin verion av ”I guess it happens that way” sedan en overkligt imponerande gitarruppvisning av Mr Feliciano. Avslutningsvis kommer en låt som jag tror heter ”The windmills of your mind”… Hur som helst, njutning kära vänner!

Skala och pressa vitlöken i en skål. Häll på några droppar olivolja och vänd runt. Skär gurkan i små tärningar och pressa ur saften med händerna. Blanda gurkan och vitlöken med yoghurt. Pressa i 1/2 citron och salta och peppra lätt. Låt stå och dra i rumstemperatur.

Skala och skär sötpotatisen i ganska stora bitar. Lägg dem på en plåt, salta och peppra och ringla över olivolja. Baka dem i ugnen i ca 30 minuter tills de är mjuka.

Hetta upp lite olja i en stekpanna, snitta kycklingfiléerna med tre sneda snitt på båda sidorna, pressa över en halv citron och salta och peppra rejält. Se till att det även kommer citron och kryddor i snitten.

Stek kyklingen till fin färg på hög värme. Lägg sedan över dem i en ugnssäker form och stek klart dem i ugnen tillsammans med potatisen. Använd stektermometer så får du alltid perfekt resultat. Kycklingen är klar när den uppnått en innertemperatur på ca 70°C.

Skiva tomater och rödlök fint. Blanda dem i en stor skål och ringla över lite olivolja & rödvinsvinäger. Salta och peppra lätt.

Servera den citronstekta kycklingen, sötpotatisen, tzatzikin och tomatsalladen med en god bit bröd och medelhavet har flutit klart längre norrut. 😉 .

//Frederik

Du kanske också gillar

  1. Anneli Z

    Kokböcker är något jag inte kan få nog av. Så jag längtar verkligen efter att din ska komma till bokhandeln. Hoppas den blir lika inspirerande som din blogg är.

  2. Anneli Z

    Kokböcker är något jag inte kan få nog av. Så jag längtar verkligen efter att din ska komma till bokhandeln. Hoppas den blir lika inspirerande som din blogg är.

  3. frederik

    Otroligt kul att höra. I maj är det tänkt att ske. Förhoppningsvis finner du den lika inspirerande. Det är i alla fall min mening. 🙂
    Må väl!
    //F

  4. frederik

    Otroligt kul att höra. I maj är det tänkt att ske. Förhoppningsvis finner du den lika inspirerande. Det är i alla fall min mening. 🙂
    Må väl!
    //F

  5. Anneli Z

    Jag gillar att du skriver vad kocken drack och lyssnade på under matlagningen. Mycket snygg sida.

  6. Anneli Z

    Jag gillar att du skriver vad kocken drack och lyssnade på under matlagningen. Mycket snygg sida.

  7. Malin

    Jag har just upptackt din blogg idag och sitter har och blir jattehungrig. Undrar bara; vad ar solo vitlok? Bor namligen i England och kan inte erinra mig att det ar nagot jag sett i mataffaren.

  8. Malin

    Jag har just upptackt din blogg idag och sitter har och blir jattehungrig. Undrar bara; vad ar solo vitlok? Bor namligen i England och kan inte erinra mig att det ar nagot jag sett i mataffaren.

  9. frederik

    Hej Malin. Kul att du hittade hit! 🙂
    Solovitlök är en vitlök som ser ut som en liten, vit/rosa version av ev gul lök. Det är alltså en vitlök som inte har flera klyftor innanför skalet… Jag tycker smaken är ett strå vassare än vitlöksklyftor, men givetvis är det bara en smaksak… Hoppas du återkommer ofta!
    Hej hej!
    //Frederik

  10. frederik

    Hej Malin. Kul att du hittade hit! 🙂
    Solovitlök är en vitlök som ser ut som en liten, vit/rosa version av ev gul lök. Det är alltså en vitlök som inte har flera klyftor innanför skalet… Jag tycker smaken är ett strå vassare än vitlöksklyftor, men givetvis är det bara en smaksak… Hoppas du återkommer ofta!
    Hej hej!
    //Frederik