Canneloni med spenat & körsbärstomater

canneloni

God dag kära vänner. Kände ni glädjen i vädret igår? Efter en lång och skön frukost slängde vi på oss arbetskläderna och gick ut på bryggan för att pula och fixa lite i årets första vår-sol. Inte mindre än tre andra grannar hade tydligen samma tanke så det blev trångt när vi skulle rensa i vårt gemensamma förråd… 🙂

Akterdäck är nu rensat från skräpet efter badrumsrenoveringen, förrådet ser fint ut och bryggans kolgrilll är nyttjad för första gången 2009.

I lördags gjorde jag canneloni. Testa ni också!

Canneloni med spenat & tomatsås

2-3 portioner

1 pkt färska pastaplattor
140 g färsk spenat
250 g ricotta (färskost)
2 solovitlökar
3 schalottenlökar
1 msk vitvinsvinäger
2 burkar konserverade körsbärstomater
1 dl pinjenötter
Parmesan
Olivolja
Torkad basilika
Salt & nymald svartpeppar
I kockens glas:  Corvina Veronese (nr 23072)
I kockens öra: Dolly Parton – Down From Dover

Visst har jag väl skrivit om detta vin nyligen, men det är så grymt bra. Prisvärt till tusan tycker jag. 88 kronor på bolaget. En underbar & sorglig visa av den underbara Dolly Parton live 1983 är sällskap i köket ikväll.

Sätt ugnen på 200°C

Skala och finhacka lök och vitlök. Värm lite olja i en stekpanna och blondera löken försiktigt.

Slå på vinäger och låt fräsa några minuter. Vänd sedan ner spenaten och låt den släppa vätska och sjunka ihop. Tag kastrullen av värmen och låt svalna något.

Blanda ner ricottan i den svala spenaten och smaka av med salt och peppar.

Vissa pastaplattor är i lagom storlek, vissa är bara en enda lång bit. Skär då pastan i rutor ca 10 x 10 cm. Bre på spenatkrämen ända ut i kanterna på varje platta och rulla ihop dem. Lägg dem bredvid varandra i en ugnssäker form.

Häll de konserverade körsbärstomaterna i en bunke och krydda med basilika, salt och peppar. Häll såsen över cannelonin och baka av i ugnen i ca 35-45 minuter.

Riv över rikligt med parmesan när det återstår ca 2-3 minuter av ugnstid.

Rosta pinjenötterna i en torr stekpanna och strö över cannelonin vid servering. Smakas av med en krispig rucolasallad. Stor måndagsglädje utlovas!

//Frederik

Du kanske också gillar