Caesarsallad med grillad strutsfilé

Vad gör väl en Caesarsallad till en riktigt god måltid? Mitt svar är Dressingen. Jag gör en variant med ansjovis istället för sardeller. Konstigt jag vet, men det är faktiskt helt löjligt gott. Ska ni ut på picnic så förbered dressingen hemma, resten är det bara att packa med sig. Bacon kan man grilla eller tillaga i stekpanna på grillen, men kan också knaperstekas hemma och brytas över salladen vid servering.

Har ni grill på er picnic så tillaga strutsen på plats, den är som allra godast om den serveras ljummen.

caesarsallad med grillad struts, lyxlagat, frederik zäll, grill, weber, webergrill, bbq

CAESARSALLAD MED GRILLAD STRUTSFILÉ

Cirka 4 portioner

Ca 600 g stutsfilé
800 g röd romansallad
1 pkt ostcrostini
1 pkt bacon
1 rejäl bit parmesan för hyvling
Salt och rosépeppar
Dressingen, den ljuva:
2 dl olivolja
1,5 msk vitvinsvinäger
2 stänk Worcestershire sauce
3 äggulor, rumstempererade
1 klyfta vitlök
2 dl riven paremsan
8 ansjovisfiléer

Tänd grillen, sippa på en sval Pinot Blanc och njut. Sommaren är ännu här, ett litet tag till… 🙂

Börja med att skapa dressingen. Knäck äggen och separera gulor från vitor. Vitorna kan ni spara och göra maräng på, eller kanske äggvitekaka med krossad choklad. Mmm… Lägg äggulorna i en bunke och vispa ner olivoljan. Först droppvis sedan i en jämn tunn stråle. Elvisp fungerar utmärkt här.

Pressa sedan ner en klyfta vitlök och blanda runt. Tillsätt vinäger, worcestershire sauce, riven parmesan och finhackade ansjovisfiléer. Vispa hårt tills dressingen blir ganska slät. Personligen gillar jag när jag kan ana ansjovisbitarna, men vill ni inte ha det så så kan ni mixa dressingen slät. Låt stå svalt tills servering.

Knaperstek baconskivorna i en stekpanna direkt på grillen. Låt dem sedan rinna av på hushållspapper. Ringla lite olivolja över strutsfilén. Peppra rikligt med rosépeppar och salta runt om. Grilla filén tills den är svagt rosa. Cirka 67°C innertemperatur.

Skölj och lägg upp hela blad romansallad på ett stort fat. Fortsätt med bacon, crostini och hyvlad parmesan. Skiva strutsfiléerna och lägg dem ovanpå hela härligheten. Ringla över dressingen och skratta er igenom denna makalöst underbara måltid!

Du kanske också gillar

  1. Anders Tengner

    Tjena! Caesar är min absoluta favoritsallad, och visst kan man göra den spännande med nya smaker, men att ha ansjovis i dressingen är att svära i kyrkan. Det ska vara sardeller (som heter anchovies på engelska) annars blir det något helt annat. Testa får du smaka.

  2. Frederik Zäll

    Tja Anders,
    Tro mig – jag känner givetvis till det klassiska missförståndet mellan anchovies och ansjovis. Detta är dock så löjligt gott, tro mig även på den punkten! Haha! Receptet är taget ur en av mina tidigare böcker och jag har lagat dressingen på båda vis många gånger. Detta är dock helt löjligt gott! Må väl kompis!
    //F