Boeuf à la Bourgogne

dsc_0012

En riktigt härlig Boeuf Bourguignon när snön ligger tung på däck värmer gott. Detta är en variant som jag testar för att jag jobbar med ett helt annat recept. Resultatet blev mycket bra. Istället för att låta svamp, lök och fläsk serveras i grytan så ställ fram en liten stekpanna direkt på bordet så får alla ta så mycket de vill av godiset. Mycket bra! 🙂

Boeuf à la Bourguignon

4 portioner

700 g framdel av nöt (högrev/bog/märgpipa)
3 dl rött vin från Bourgogne
2 dl vatten
3 msk kalvfond
1 msk tomatpuré
100 g rökt sidfläsk i bit
200 g ostronskivling
20 steklökar
5 kvistar timjan, rosmarin, bladpersilja
10 vitpepparkorn
2 solovitlökar
1 morot
1 gul lök
1 lagerblad
2 msk vetemjöl
Salt & peppar
Smör
Potatis till hela gänget
I kockens glas: Savigny-lès-Beaune 2006 (nr 5222)
I kockens öra: A-ha – The Sun Always Shines On TV

Ett utsökt vin i min värld. Visst, det kostar en slant, men det kan det vara värt i ruskvädret. Vill ni ana solens strålar så finns den i musiken. Sångaren är dessutom ett stort Eskobar-fan. Glädje! 😀

Putsa köttet rent och skär det i grytbitar. Salta och peppra lätt och rulla det i vetemjölet. Bryn bitarna runt om i en stekpanna med smöret. Lägg över godbitarna i en gryta och ställ åt sidan.

Skala och skär gul lök, morot & vitlök i mindre bitar. Fräs dem lätt i pannan och lägg dem sedan i grytan. Lägg även på timjan, persilja , rosmarin och lagerblad.

Häll på tomatpuré, vin, vatten & fond och lägg ner pepparkornen. Blanda varsamt runt och lägg på ett lock.

Låt grytan sjuda i ca 90 minuter. Koka under tiden de skalade potatisarna.

Skala steklökarna, strimla fläsket & ansa och dela svampen i mindre bitar. Hetta upp rikligt med smör i en stekpanna och fräs glädjen långsamt på svag värme i ca 15-20 minuter.

Pressa potatis direkt på varma tallrikar och servera grytan med svampfräset. NJUT! 🙂

//Frederik

Du kanske också gillar

  1. Ingrid

    Hej!
    Det här receptet ser också riktigt gott ut och fisken blev ju sååååå god med alla ”gottiga” tillbehör:) Jag har aldrig gjort en Boeuf Bourgogne, men nån gång ska bli den första men inte just i helögen. Detta får sparas. Ska till Stockholm i helgen och ha det bra. Ska bli riktigt trevlig så då ska andra få laga mat åt mig:)Jag tar jättegärna emot förslag på restauranger som är värda ett besök enligt dig ifall du har tid att skriva ner något föslag, finns ju så många förstår jag. Känns lite som jag kan ”lita på dig”(hoppas det iaf haha) utifrån att du gör mat som tilltalar min o min familjs mage:) Tack för alla goda recept och trevlig helg!

  2. frederik

    Hej Ingrid.
    Hoppas du får det trevligt i stockholm. Min favoritrestaurang i stan är Glenfiddich Warehouse som serverar svenskt, lite vilt och har otroligt fint urval av whisky, öl och även bra vin. Dessutom är personalen väldigt kunnig och trevlig. Nyligen har ju en tävling utpekat sveriges finaste krogar och nedan kommer de som ligger i Stockholm. Lycka till!

    Matsalen Grand Hotel, Lux, Esperanto, Frantzén/Lindeberg, Operakällaren, F12 Restaurant, Pontus!, Leijontornet, Vassa Eggen, Divino, GQ, PerLei, Rolfs Kök.

    //Frederik

  3. Ingrid

    Tack snälla för alla bra tips:) Det blir ett härligt I-landsproblem att välja. Det känns så roligt att få åka iväg såhär och bara njuta av en helg i storstan med trevliga o lyxiga måltider i gott sällskap. Jag önskar dig en trevlig helg i Norrköping och TACK ännu en gång att du gav mig tips:)